Szaúd-Arábia
Logo-positive.png
IMG_2814.JPG

Szaúd-Arábia

Szaúd-Arábia az elmúlt évek reformjai ellenére is világtól elzárt, szigorú iszlám hagyományok szerint működő országnak számít. A szervezett turizmusnak egyelőre nyoma sincs, ugyanakkor érdemes tudni, hogy komoly beruházások és fejlesztések zajlanak ezen a területen is. Nemcsak a nyugati turisták számára ismeretlen az ország, de az is ritka, hogy szaúdi turistákba botlunk itt, Európában. Mi magunk is meglepődtünk, amikor három éve bekopogtatott a Cafe Frei ajtaján egy jól szituált középkorú házaspár a tizenhat éves lányukkal, és közölték, hogy ők franchise-üzletet nyitnának odahaza.

Mint kiderült, a család házassági évfordulót ünnepelni érkezett Budapestre. A városban sétálva tértek be az egyik kávézónkba, és ahogy elmesélték, annyira lenyűgöztük őket a kávékonyháinkkal, hogy meg akarták mutatni ezt a koncepciót otthon is. A megbeszélést természetesen kóstolás is követte, ahol kiderült, a mi desszertjeink bizony nem elég édesek a szaúdi ízlésnek. Már akkor tudható volt, hogy ha üzletet kötünk, a tinédzser lány fogja vezetni a kávézót, és elsősorban a helyi fiatalokat szeretné törzsvendégként látni.

Nem sokkal később, 2018 nyarán megnyitott a szaúdi Cafe Frei Al-Mubarrazban, a Perzsa-öbölhöz közeli térségben. A tulajdonosoknak ugyanis itt vannak érdekeltségei, elektromos erőművek és bevásárlóközpont is a városban. A Salmaniyyah Plaza nevű modern shopping mall lett a kávézónk otthona, ahol a ránk jellemző egzotikus arculat ötvöződött egy letisztultabb, modern stílussal.

A kávéválaszték szinte ugyanaz, mint Magyarországon, a sütemények pedig a helyi ízlésnek megfelelően nagyon édesek, mézesek, de nem hiányozhat az amerikai stílusú fánk sem, amit imádnak a közel-keleti fiatalok.

A covid-időszak után ők is ismét nyitva tartanak, és örömmel figyeljük,ahogy vagány, gyönyörű fotókat készítenek az Insta-oldalukra. Büszkék vagyunk rá, hogy európai pörkölőként és kávézóláncként az elsők között jelenhettünk meg ebben az egzotikus, a világ felé egyre szélesebb ajtót nyitó országban.

IMG_2814.JPG