ÁJURVÉDA KÁVÉRITUÁLÉ NEW YORK-I STÍLUSBAN

HARMÓNIAKÚRA NAPKÖZBEN

PÁR PERC FELTÖLTŐDÉS ÉS LELKI EGYENSÚLY.

A vágtató és száguldó nyugati élet megállítása pár percre. Mert napközben csak erre jut idő. Megtorpanni, mély és nagy levegőt venni, aztán megpróbálni mindent helyre billenteni. Balanszra törekedni. Pár perc feltöltődés és lelki egyensúly. Az idegszálak kisimulnak, a gondolataink megtisztulnak.

Ebben a kávérituáléban az ötezeréves ájurvéda, az „élet tudománya” zsúfolódik össze három apró lépésben. Két pohárka italban és egyetlen kanálkányi rózsavízzel kevert málnazselében. 

New Yorkban ez a legújabb divat. A zilált életű nyugati emberek így menekülnek a rossz, a szennyező, az energiáinkat leszívó hatások elől.

Szünet. Nyugalom. Koncentráció. Megtisztulás. Egyensúly.

15 PERC!

Ennyi időt kell ehhez a kávéhoz. De ennyi kell!

Az ősi indiai bölcsesség, az Ájurvéda hívei természetesen még így is felületes, komolytalan dolognak tartják az ilyesmit. Szerintük a „hosszú élet gyakorlata”, az ájurvéda olyan komplex orvostudományi rendszer, tele megfigyelésekkel, meditációval és természetközeli helyzetekkel, aminek csak akkor van értelme és eredménye, ha éveket, hónapokat, de mindenképpen napi rendszerességgel órákat szánunk rá.

Ha így élünk – mindig.

De hát nem így élünk... Minél nagyobb egy város, minél elfoglaltabb valaki, minél több az elvárás a család, a munkahely és a társunk részéről, annál kevesebb idő jut ilyesmire. Az ájurvéda bölcsességeire a városok betonrengetegében, az épített természetben. A modern „erdőben”!

A Himalája mesze van. Nem csak New Yorktól, de Magyarországtól is. Azoktól az utcáktól, városi terektől és irodaházaktól, ahol Cafe Frei található. De mégis és akkor is! Miért ne próbálhatnánk meg legalább azt, ami reálisan és józanul elérhető?

15 PERC!

Ennyit szánjanak erre az italra!

HOGYAN KELL MEGINNI?

1

ELŐSZÖR, mintha tényleg ájurvéda rituálén vennének részt, zárjanak ki mindent, ami körülveszi önöket. Szakadjanak el. Felejtsék el pár percre a munkájukat, a gondokat, a családi ügyeket, felejtsék el a problémákat, a kötelékeket, a felelősségeiket, és ébredjenek. Ocsúdjanak. Érzékeljenek. Az önök elé tett italkreáció színeit és illatait. Ez az első lépés, az „awakening”, az ébredés, ahogy New Yorkban mondják, amikor hasonló italceremóniát tálalnak a száguldó életükben megtorpanók elé.

Az awakening, a jázminos harmatvíz elfogyasztása. Érezzék a nyelvükön a jázmin illatos ízét. Koncentráljanak erre. És a korty végére. Az utóízre a szájukban. 

2

AZTÁN rövid szünet, továbbra is kizárva és kikapcsolva a környezetet, nem érdekes a zaj, semmi, ami körülöttünk hullámzik, és aztán jöhet a herbál-teás hibiszkuszos málnahab-kávé jázminnal, gyömbérrel és fahéjjal. Ez a New Yorkban „nourish”-nek nevezett lépés, a második fázis, a táplálás. A fő elem, a legsűrűbb jóság, tele az élet tisztaságának és univerzális egyensúlyának a hordozóelemeivel. Azokkal az ízekkel, melyek az ájurvéda tudománya szerint megnyugtatnak és harmóniát terítenek szét a testünkben. A jólét, a jól lét alapelemei. 

1. HIBISZKUSZ
2. JÁZMIN
3. MÁLNA

3

DE AZTÁN RÖGTÖN  jön a negyedik elem, a rózsa is. Az már a harmadik lépésben, egy kiskanálnyi rózsaszirmos málnazselében. Ezzel fejezzék be az ájurvéda kávérituálét. A „balance”-szal, ahogy New Yorkban mondják, az egyensúllyal.

Az amerikai metropolisz élen jár az olyan napközben is felkereshető wellness spa-k, masszázs- és gyógyszalonok kínálatában, melyek összesűrítik az ájurvéda-gyakorlatok tudását, és segítenek megérteni önmagunkat, a körülöttünk levő világot, hogy harmóniában és egyensúlyban éljünk a környezetünkkel.

Megkóstolni nálunk ezt a kávékompozíciót csak egyetlen apró lépés ezen a hosszú, önfelfedező és izgalmas úton.

Sokaknak – reméljük – ez lesz az első, de mégis a legfontosabb lépés!

CAFE FREI WEBSHOP

Kövessen minket!

  • White Facebook Icon
  • Instagram

© 2020 Cafe Frei. All rights reserved