
AZ ŐSZI SZEZON KALANDORKÁVÉJA
CASTANHA e amor
MADEIRAI GESZTENYÉS-CSOKOLÁDÉS LATTE
A portugál Madeira az örök tavasz szigete, melyet stílusosan az Atlanti-óceán virágoskertjé- nek is szokás nevezni. Elkalandoztunk ebben a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező, buja környezetben, melyet télen-nyáron romantikus hangulatúvá tesz a rengeteg színes növény, az apró öblök és az egész szigetet behálózó leva- dák, vagyis az út menti vízelvezető minicsatornák. Kalandorkávénkat pedig a Curral das Freiras völgye ihlette, amely a gesztenye otthona ezen a szigeten.
A falvakat övező hegyekben szaba- don terem a szelídgesztenye. A helyiek szinte minden formában eszik és isszák a belőle készülő finomságokat.
Évszázados tradíciója van errefelé a gesztenye feldolgozásának. Az apró kávézók és éttermek kíná - latában rábukkanhatunk a gesztenyelevestől a gesz - tenyetortán át a gesztenyelikőrig, melyet szívesen töltenek a sötéten pörkölt, erős zamatú kávéikba is. Az itt élők rendkívül kedvesek, és nemcsak a gasztro - nómiai hagyományokat osztják meg szívesen, hanem az egykori közlekedési eszközüket, a fonott kosárra hasonlító szánkót, vagyis a tobogánt is. Országos hírű gesztenyefesztivált is tartanak ősz végén, ahol egész télre bevásárolhatunk a különböző módokon feldolgozott verziókból.
A mi ízmestereink likőr helyett egy pici rumaromával és csokoládészósszal tették még izgalmasabbá CASTANHA (kasztannya, vagyis gesztenye) kalandor - kávénk ízvilágát. Alkohol nincs benne, a tetejére pedig kakaószívet szórunk, hiszen mi is épp olyan szívvel-lélekkel készítjük el, mint a madeirai Freiras völgyben élők.