top of page

Acerca de

DSCF3435_edited.jpg

Sztárinterjú

Hogyan kávézik
ILLÉS FANNI?
Aranyérmes paralimpikon

Fanni egy születési rendellenesség miatt alsó lábszárak nélkül és összenőtt ujjakkal született. Végtaghiányos sportolóként eddig négy paralimpiai játékokon képviselte Magyarországot a Magyar Paralimpiai Csapat tagaként. 2019-ben 100 méter mellen világbajnok lett Londonban, majd 2021-ben a tokiói nyári paralimpián szintén ebben a számban nyert aranyérmet. Jelenleg a 2024-es párizsi olimpiára készül, Aranyérmes paralimpikon immár kisgyerekes anyukaként.

Több, mint 15 éve dolgozom nap mint nap az eredményekért. Nehéz ez a hullámvasút, amire felültem. Összeszámolni sem tudom hányszor voltam csalódott, hányszor akartam abbahagyni, hányszor építettem fel újra és újra önmagamat, de egyszer sem hagytam magamat a padlón és talán makacsságból is, de újrakezdtem. Hiszek abban, hogy a munkának kell, hogy legyen eredménye, még ha máshonnan is érkezik, mint amire elsőre gondolunk.”

Kevés szabadidejét Fanni szívesen tölti finom tejeskávé mellett valamelyik kávézóban, az interjút pedig az egyik törzshelyén, az egyik tizenharmadik kerületi Cafe Frei kávézóban készítettük.

„Pár éve még nem kávéztam, de a párom nagy kávés nálunk, így én is az lettem. Ő jobban szereti a kávé ízét, én viszont inkább desszertnek iszom, cukorral, növényi tejjel, mert a lattékat szeretem és a különböző jeges kávékat. Kevés kávé, sok növényi alternatíva és egy kis cukormentes vaníliás szirup, ez számomra a tökéletes kávé, főleg, ha jeges verzióban készül.

Az uszoda büféjében is elég jó kávét adnak, de szívesen járok kávézókban, nálunk ez elég gyakori program. A kávéházi kávézásnak más a hangulata, otthon sokkal könnyebb „függővé” válni, mi már nem is kávézunk otthon. Most, hogy már javában zajlik az olimpiai felkészülés, nagyon oda kell figyelnem arra, mit eszem és iszom a súlyom és az erőnlétem miatt, így a kávét is kevesebb cukorral fogyasztom.”

0V2A1716.jpeg

ÉRTELEM VAGY ÉRZELEM?

n maximálisan az érzelmek embere vagyok, általában a saját megérzéseimre és ösztöneimre szeretek hallgatni a döntéseimben is.

 

MI A LEGNAGYOBB LUXUS AZ ÉLETEDBEN?

Most a legnagyobb luxus az, hogy édesanyám el tudott jönni nagyszülői gyedre, és rengeteget segít a háztartásban, hogy nekem csak a babázással, az úszással, a párommal és a pihenéssel kelljen törődnöm. Szóval most ő a legnagyobb luxus.

 

MIKOR SÍRTÁL UTOLJÁRA?

Szerintem tegnap (nevet)… az úszás miatt volt, mert persze én ezt eldöntöttem, hogy szeretném megcsinálni Párizst a gyerekem miatt is, de a mindennapok attól még nagyon nehezek. Az, hogy távol vagyok tőle, hogy nem én vagyok ott mellette. Ezért amikor nem úgy megy az úszás, a sírás nálam feszültséglevezető. De könnyen meghatódom az örömtől is.

 

MIKOR VOLTÁL ÉLETEDBEN EDDIG A LEGBOLDOGABB?

Nekem sajnos nagyon összefügg a testemmel az, hogy mikor vagyok boldog. Nyilván a kisfiam boldoggá tesz minden nap, de talán Tokió után, amikor megnyertem az aranyat, és nem kellett csinálnom semmit, csak utaznom, élveznem az életet, az olyan időszak volt, amikor nagyon jól éreztem magam. De nem összehasonlítható azzal, hogy most, amikor az időnk engedi, hármasban elmegyünk kirándulni, nem cserélném el semmivel ezt, hogy ők vannak nekem

 

HA ÚJJÁSZÜLETNÉL, KINEK A BŐRÉBE BÚJNÁL?

Biztos, hogy színésznőébe, mert nagyon szeretem a színházat és ezt a szakmát. Julia Roberts bőrébe például szívesen bújnék.

 

MI AZ A TEHETSÉG, AMINEK A LEGJOBBAN ÖRÜLNÉL, HA MEGLENNE BENNED?

Talán a gyorsolvasás képessége, azt azért választanám, mert így sokkal többet lehet tudni a világról, hiszen rengeteg információhoz juthatsz. Menő lenne egy könyvet nem négy napon át, hanem félóra alatt elolvasni

 

FONTOS, HOGY MIT GONDOLNAK RÓLAD?

Én sokszor azzal küzdöttem, hogy megpróbáljak megfelelni a társadalomnak, ha már így születtem. Azt akartam, hogy befogadjanak, és ne azt kapjam, én mire nem leszek képes. A negatív előítéletek miatt számít, mit gondolnak mások, de tudom azt is, hogy aki bánt, az őróla szól, nem pedig rólam, akit ezzel eltalál. Sportolóként is persze fontos, hogyan ítélnek meg, de görcsösen nem vágyom mindenkinek a szeretetére, nekem nincs bajom azzal sem, ha megosztó vagyok.

 

HOL ÉLNÉL SZÍVESEN, HA NEM MAGYARORSZÁGON?

Én szeretem Magyarországot, de ha mindenképp el kéne költöznöm, akkor Toszkánába költöznék visszavonult sportolóként. Szívesen élnék egy domb tetején lévő jó nagy házikóban a családommal, ahol medence is lenne, szőlőtőkék, és kertészkedhetnénk. Nekem amúgy hiányzik a vidék, a természet, a Balaton-felvidéki falu, ahonnan származom. Toszkána hasonlít arra a tájra, és persze Rezi lenne az a hely itthon, ahová visszaköltöznék.

 

HA CSAK EGY KÁVÉRA MEHETNÉL EL VALAHOVÁ A VILÁGBAN, HOVÁ MENNÉL?

Biztos, hogy New York-ba, ez az élmény még hiányzik az életemből, és remélem, egyszer eljutok oda. Ha csak egy kávéra mehetnék, akkor is megérné.

 

MI AZ, AMIRŐL NEM AKARSZ LEMONDANI?

Ha magamtól dönthetek, könnyebb bármiről lemondanom, de azt a makacsságot nem tudnám elengedni, hogy kiálljak magamért és ezáltal másokért is.

 

KEDVENC IDŐTÖLTÉSED?

Természetben lenni, kirándulni menni a családdal, ez az, ami igazán feltölt. Kint lenni a városból, vagy akár csak lemenni a Duna-partra olyan helyen, ahol kerekesszékkel is lehet közlekedni. Sokat vagyok Reziben is a kisfiammal, és színházba is nagyon szeretek járni, de most a felkészülés miatt egyre kevesebb szabadidőm van

bottom of page