top of page

Magazin > Kávécsevej > Gianni Annoni

gianni-uj_RGB.jpg

Rea Milla

Rea 2013-ban, alig tizennégy évesen menekült el Szomáliából egy kényszerházasság elől, édesanyja támogatásával. Több mint egy éven át  utazott egyedül különböző menekültcsoportokkal, és 2014 nyarán érkezett Magyarországra. Beszélt angolul, és az első mondat, amit ahatárnál a rendőrtől hallott az volt, hogy biztonságban van, és ha akar, itt maradhat az országban. Rea pedig maradt, a Fóti Gyermekotthonba került, ahonnan budapesti iskolába járt. Mára hibátlanul beszél magyarul, megkapta az  állampolgárságot, és hazánk egyik legnépszerűbb modellje lett. Idén elnyerte az Év Modellje  díjat, de tudatosan készül a későbbi karrierjére  is, a divat- és textiltervezés szakon tanul a Metropolitan Egyetemen. Mivel többször is megfordult már valamelyik kávézónkban, itt volt az  ideje, hogy magazinunkban is bemutassuk őt.


HOGYAN KÁVÉZIK REA MILLA?

"Reggel ébredés után rögtön készítek egy kávét hosszan főzve, növényi  tejjel, mert nem eszem húst. Magyarországon kezdtem el igazából kávézni, fiatal lányként Szomáliában ez egyáltalán nem szokás. Nálunk a kávé ünnepnek számít, a szomáliaiak nem kávéznak naponta, csak ha valamilyen esemény van. Ilyenkor többen összejövünk, süteményt eszünk, és hagyományosan, agyagedényben, többször felforralva készül a kávé. Meglepő volt, hogy itt Magyarországon mindenki kávézott naponta többször is, de most már én is így élek. Amikor hosszú napom van, ebédidőben is iszom még  egyet, ilyenkor szinte mindig espressót, és szeretem karamellával ízesíteni. Szívesen kávézom sokfelé a városban, van törzshelyünk, de szeretek fel - fedezni újdonságokat is.”

Gyors és rövid

Espresso-beszélgetés 

 • Értelem vagy érzelem?

Biztos, hogy az értelmet választom, mert nagyon ra cionális vagyok. Megfontoltan döntök, bár szeretek  a megérzéseimre is hallgatni, de inkább ésszerűen és  céltudatosan gondolkodom.


 • Mi a legnagyobb luxus az életedben?

A szabad választás lehetősége, hiszen emiatt menekültem el a hazámból. Számomra a legnagyobb luxus, hogy szabadon kérdezhetek, lehetek kíváncsi, kimondhatom a véleményem, és saját döntéseket  hozhatok.


 • Mikor sírtál utoljára?

Nem vagyok sírós típus, talán két éve sírtam úgy igazán, ritkán fordul elő, hogy szomorúság miatt elsírom magam. Filmeken szoktam meghatódni, az sokkal gyakoribb.


 • Mikor voltál életedben eddig a legboldogabb?

Én azt hiszem, szinte mindig boldog vagyok, de ha egy emléket emelhetek ki, akkor az a pillanat volt, amikor megnyertem az Év Modellje címet.


 • Ha újjászültenél, kinek a bőrébe bújnál?

Szívesen élném ugyanezt az életet a problémáimmal együtt, és magamat választanám. De ha mást kellene, biztos, hogy filozófus lennék szívesen, szeretek filozófiai könyveket olvasni és közel áll hozzám a kü lönböző gondolkodásmódok megismerése.


 • Mi az a tehetség, aminek a legjobban örülnél, ha meglenne benned?

Orvos szívesen lennék, hogy életeket menthessek, bár ehhez inkább sok tanulás és kitartás kell. Talán a  színészet az, amiben el tudom képzelni, hogy tehetséges lennék. Készült velem egy film, a Könnyű leckék, amiben önmagamat kellett adnom, ehhez nem  volt szükség színészi képességre, de a forgatás után úgy éreztem, ebben akár jó is lehetnék.


 • Fontos, hogy mit gondolnak rólad?

Nem, bár függ attól is nyilván, hogy ki gondolja. De  nem csinálok valamit csak azért, hogy másoknak megfeleljek. Az alapján próbálok döntéseket hozni, amit racionálisan és emberileg is jónak tartok. Ha ez valakinek nem tetszik, az az ő gondja. Én tudom, milyen  háttérrel jöttem, színesbőrű vagyok, menekült voltam,  és ha arra figyeltem volna, mit gondolnak rólam az  emberek, nem élem volna túl, őszintén mondom.


 • Hol élnél szívesen, ha nem Magyarországon?

Valahol, ahol angolul beszélnek, és ahol el tudom képzelni, hogy családdal, gyerekekkel is biztonságban élhetek. Nem vágyom zajos amerikai nagyvárosokba, hanem békés, nyugis helyet választanék például Új-Zélandon, Ausztráliában vagy Kanadában.


 • Ha csak egy kávéra mehetnél el valahová a világban, hová mennél?

Barcelonába, mert ott a kávé is jó, a város pedig laza és hangulatos.


 • Mi az, amiről nem akarsz lemondani?

A karrieremről és a szerelemről, hiszen azért is jöttem el, hogy a saját magam dönthessem el, kit szeretek.


 • Kedvenc időtöltésed?

Lehet, hogy unalmas válasz, de annyira sokfelé kell mennem, hogy a legjobban otthon szeretem tölteni az időt a párommal, és nézni egy jó filmet, vagy főzni valamit. Nekem már kislány koromban meg kellett tanulnom a konyhai feladatokat, és most ez közös  hobbink.

gianni4_RGB.jpg

ESPRESSO-BESZÉLGETÉS GIANNIVAL

Értelem vagy érzelem?

Mindkettő, de nagyon hiszek az érzelmi döntéseimben is. 

Mi a legnagyobb luxus az életedben?

Az idő, hogy mindazzal foglalkozhassam, amivel szeretnék.

Mikor sírtál utoljára?

Két hete, amikor a tévében meséltem a gyermekemről és a feleségemről. Persze nem voltam szomorú, a boldogságtól könnyeztem.

Mikor voltál életedben a legboldogabb?

Nemrég lettem ötven éves, és volt egy születésnapi hetem, amit a családommal és a barátaimmal töltöttem. Mondhatom, hogy ez a hét olyan érzelmi teljességet adott, hogy talán most éreztem magam a legboldogabbnak attól, hogy szeretnek, és nem vagyok egyedül. 

Ha újjászületnél, kinek a bőrébe bújnál?

Talán Einstein bőrébe, mert példaértékű ember volt, bár akkoriban még nem értették igazán a géniuszát. Ő elsősorban magának akarta a világot megérteni, és azt átadni másoknak.
 

Mi az a tehetség vagy képesség, aminek leginkább örülnél, ha meglenne benned?

A számok megértésének a képessége, és ehhez kapcsolódóan a türelem. Nem a pénz miatt, mert a pénznek kevésbé tulajdonítok jelentőséget, az csupán eszköz, de a számokon keresztül értjük meg a világot. De ahhoz, hogy ebben igazán elmélyedjek, koncentrált türelem is kell, ez pedig hiányzik belőlem. Plusz tehetség helyett inkább a türelemre való hiányosságomat pótolnám.

Fontos, hogy mit gondolnak rólad?

Igen, vannak olyanok, akiknek fontos a véleménye. Régebben nagy bizonyítási vágy volt bennem és jobban számított, mások mit gondolnak rólam. Most már megöregedtem annyira, hogy ez már ne érdekeljen.  

Hol élnél, ha nem Magyarországon élnél?

Imádok itt élni, és adott lenne a válasz, hogy ha nem itt, akkor Olaszországban. De nagyon vonz Dél-Amerika is, főleg Peru, viszont szívesen kipróbálnék számomra ismeretlen, a személyiségemmel ellentétes és kihívást jelentő környezetet. Például valahol a hegyekben Brit-Kolumbiában, Kanada északi-nyugati részén.    

Ha csak egy kávéra mehetnél el valahová a világban, hová mennél?

Brazíliába, ott még a kávé is jó. Rióban kiülnék egy teraszos helyre, és csak nézném a Copacabana nyüzsgését.

Mi az, amiről nem akarsz lemondani?

A szabadságomról, hogy én irányíthassam az életem, és szabad emberként tudjak dönteni.

Kedvenc időtöltésed?

Imádok főzni otthon, megvan egyfajta rituáléja ennek. Kibontok egy jó bort, megiszom közben, és ez engem teljesen kikapcsol. Jól esik az igazi dolce far niente is, ahogy mi olaszok mondjuk, vagyis az édes semmittevés, amikor csak bambulunk és élvezzük a minket körülvevő életet. 

gianni1_RGB.jpg
bottom of page