AdobeStock_190164998_Editorial_Use_Only.jpeg

SIBUJA ICE LATTE

Tokiói jégkávé triplacsokis-málnaeszenciával

SIBUJA KID GYEREKEKNEK

Kávémentes verzióban
Jeges málna-csoki

MicrosoftTeams-image (5).png

Fiatal lányok a Sibuja negyedben

Év elején hatalmas siker lett az oszakai kalandorkávénk, mely azóta a japán kávékonyha állandó tagja.

 

Nyáron ismét visszatértünk az egzotikus szigetországba, ezúttal Tokió inspirált minket az italkészítésben. Nem véletlenül, hiszen az egyik legnépszerűbb termékünk a tokiói csokoládésmálna kávé, most viszont málna és csokoládé felhasználásával teljesen másféle hűsítő desszertkávét alkottunk. De kezdjük az elején, Sibujánál.

A Sibuja kereszteződés a világ legforgalmasabb gyalogos átkelőhelye

A világ gasztro-térképén Japán számít napjaink elsőszámú nagyhatalmának. Már nem Franciaországban, hanem itt található a legtöbb Michelin-csillagos étterem. Sibuja pedig Tokió egyik nyüzsgő, modern városnegyede és a kortárs japán gasztronómia központja. Itt találhatók a legkülönlegesebb cukrászdák és kávézók is.

 

KULINÁRIS MŰHELYEK A VILÁG LEGFORGALMASABB ÚTKERESZTEZŐDÉSÉNÉL

Amikor a tokiói tömeget kell látványosan megmutatni egy fotón, a kép jó eséllyel a sibujai vasútállomás előtti kereszteződésnél készül. Ez a világ legforgalmasabb gyalogosátkelője. Csúcsidőben akár háromezer ember siet át egyetlen zöld jelzés alatt, minden irányból, még átlósan is. Nehéz elhinni, hogy innen alig száz méterre csendben és megilletődve üldögélhetünk a diszkréten fényűző cukrászdák asztalainál. Már persze, ha megtaláljuk ezeket a szalonokat, melyek gyakran egy-egy felhőkarcoló sokadik emeletén üzemelnek. Itt tényleg fel kell fedezni a célpontokat, és japán nyelvtudás nélkül nehezített a pálya. Persze az igazán különleges helyek székeire még a tokiói gasztro-fanatikusok is hónapokat várnak.

 

Ilyen például az Été, a legjobb ázsiai cukrászséfnek választott hölgy,  mindössze hat fős, szuperexkluzív étterme. Nem a magasban, hanem kétemeletes ház aljában található, pont, mintha vendégségbe érkeznénk egy barátunk nagyon puritán otthonába, hiszen itt csak a tányér vonzhatja a tekintetet az étkezőben. Nappali helyett pedig tortalaboratórium működik a lakásban. Shoji kisasszony szezonális desszertkölteményeiben a málna is meghatározó szerepet kap, akárcsak a csokoládé. Luxusvacsora nélkül is megkóstolhatók a fiatal sztárcukrász „alkotásai”, Girls Don’t Cry nevű csokoládébonbonos válogatása például kizárólag online rendelhető. Borsos ára ellenére sem nem győznek eleget gyártani belőle

 

Facade_of_the_polyhedral_glass_building_The_Iceberg,_Shibuya,_Tokyo,_Japan.jpg

Az Iceberg Building Tokióban

shibu.jpg

TÖBB A MACARON, MINT PÁRIZSBAN

Sibuja ad otthont a leghíresebb európai – jellemzően francia és belga – cukrászdák helyi üzleteinek is. A japánok imádják az európai tradíciókat, és kiemelten igaz ez az édességekre. A francia cukrászzseni és macaron-király, Pierre Hermé több szalont is működtet Tokióban, közülük a sibujai a legnagyobb, és szerencsére utcafrontra nyíló. Eper, rebarbara, valamint málna is szerepel a műremekeknek is beillő nyári desszerteken. Monsieur Hermé csokoládéja pedig olyan, amiért elnyerte már világ legrangosabb szakmai elismeréseit. Nem csoda, hogy a japánok megőrülnek ezekért a kifinomult és méregdrága édességeként az apró macaronoktól kezdve a különféle tortákig. 

Nyáron nemcsak a desszertek, hanem a fagylatok miatt is ebbe a negyedbe érdemes jönni. Egymást érik az európai és a japán stílust ötvöző, izgalmasabbnál izgalmasabb gelateriák, mint például a sós ízekkel is kísérletező Pariya, vagy a mesefigurákat fagyigombóccá formázó Eiswelt Gelato.

KULTIKUS KÁVÉZÓK A TEA ORSZÁGÁBAN

Természetesen a kávé miatt is ezt a negyedet járjuk be a legalaposabban. Tokió a specialty kávékultúra egyik fővárosa, elképesztő minőséggel és szaktudással találkozhatunk a minimalista újhullámos kávészentélyekben. Azonban sok hely kínál errefelé európai stílusú, tejszínhabos, édes kávéitalokat – ahogy ezeket mi, a Cafe Freinél is szeretjük. Az is előfordul, hogy 3D-ben készül a tejhab, például macskát vagy Hello Kitty figurát formázva.

 

Még izgalmasabb felfedezni a japán kávékultúra egyik rejtett kincsét ebben a vibráló közegben. A Chatei Hatou a város legstílusosabb kissatenje - így nevezik a hagyományos kávézókat – ahol munka után csendben kikapcsolódhatnak a vendégek. Nem könnyű megtalálni a robosztus faajtó mögött rejtőzködő helyet, de kihagyhatatlan élmény itt megpihenni egy csepegtetett kávé mellett.

 

Tokió minden érzékszervünkre ható metropolisz, tele kreativitással és fantáziával, miközben helye van a tradícióknak is. Minket ezúttal klasszikusabb stílusú nyári kávéitalra inspirált azokból az alapanyagokból, amikért a japánok is rajonganak. Így született meg a Sibuja ice-latte csokoládéval, csokifagyival és málnaeszenciával. Biztosak vagyunk benne, hogy a nyüzsgő sibujai kávézókban is sikere lenne.

 

AdobeStock_127566600.jpeg
79 Shibuya Kid.png
webbkgd.png
latin.png

LATIN

KÁVÉKONYHA

francia.png

FRANCIA

KÁVÉKONYHA

olasz.png

OLASZ

KÁVÉKONYHA

amerikai.png

AMERIKAI

KÁVÉKONYHA

ÚJHULLÁMOS

KÁVÉKONYHA

japán.png

JAPÁN

KÁVÉKONYHA

hideg.png

HIDEG

SARKVIDÉK

arab.png

ARAB

KÁVÉKONYHA