Magazin > Kávékaland

suriname_tonkahab_kv2.jpg

SURINAME-I KARAMELLÁS TEA-LATTE TONKAHABBAL

DÉL-AMERIKA GYARMATI MÚLTJA KÁVÉBA ÁLMODVA 

Suriname...

...sokan valószínűleg még a térképen sem 
találnák meg a sűrű, nagyrészt járhatatlan, máig érintetlen őserdőkkel borított országot. A
Dél-Amerika északi részén fekvő kétmagyarországnyi területről a hollandok évszázadokig azt mondták, hogy „szendvics-gyarmat”, mert jobbról és balról, Keletről és Nyugatról egyaránt Guyana fogja közre.

Ráadásul ez ma már kétféle Guyana, Keletről a franciák gyarmata (a mai napig Franciaországhoz tartozó terület), Nyugatról viszont a britek 1966-ban függetlenné vált kolóniája, az egykori Brit Guyana. Középen pedig ugye, benne a szendvicsben, maga Suriname, évszázadokig holland terület (akkoriban Holland Guyanának hívták). Ma már egyébként szintén független ország. 

 

Ehavi karamellás tonkahab kávénkban ez a három kultúra, a brit, a holland és a francia keveredik össze  - méghozzá dél-amerikai hagyományok szerint. Francia Guyanából (mert ott termesztik) érkezik az egzotikus ízű, kicsit vaníliára, kicsit mandulára, de azért a fahéjra és a szegfűszegre is emlékeztető tonkabab.  Brit Guyanából az Earl Grey tea angolos beütése, a kávétermesztő Surinamból pedig maga a holland típusú alap-espresso, mintha csak Amszterdamban lennénk, vékony tejszínhabbal. 
 

shutterstock_1649228575.jpg

A dél-amerikai kávé-hagyomány mindezt izgalmas, egzotikus csavarral fűszerezi, mert ebbe a kávéba az édesített kukorica is beférkőzik Suriname déli szomszédjától, Braziliából. Ott főzik ugyanis sokhelyütt olvasztott cukornáddal, vagyis tulajdonképpen karamellával a kávét. Így és ezért landol a tonkabab-eszenciával összekevert tejszínhab tetején karamellizált pattogatott kukorica. Néhány darab, csak hogy elropogtathassuk!

Egzotikus és komplex, ugye? 

Ennek megfelelően is kell fogyasztani! Érdemes először csak magát az ital tetején elfekvő tonkahabot megkóstolni, még mielőtt az ital „tetejét” összekevernénk az „aljával”, a teás kávéval. Érezzük majd a nyelvünkön a tonkabab meghatározhatatlanul izgalmas ízét, amely manapság Európában a Michelin-csillagos éttermek egyik kulináris divatja.

Nekünk is innen jutott egyébként az eszünkbe! A csúcsgasztronómia egyik nagyon érdekes egzotikumát szerettük volna két hónapra elhozni a Cafe Frei-be.

Szerintünk sikerült, de az ítéletet természetesen most is Önök, a vendégeink mondják majd ki!
 

Tonkabab, a mágikus csodafűszer 

Bár napjainkban egyre inkább a tonkabab gasztronómiai szerepére irányul a figyelem, alapvetően mégis a parfüm- és a dohányipar hasznosítja. Ennek ellenére, a néhány éve még jószerével ismeretlen tonkabab mára cukrászati különlegességek, krémek, csokoládék és nem mindennapi desszertek összetevőjeként vált többé-kevésbé ismertté. A ráncos, fekete színű, mandulaalakú tonkabab, amely egészben, aprítva vagy por formájában kerül forgalomba, különlegesen összetett aromájú, markáns fűszer. A tonka elnevezés Francia Guyana őslakóinak anyanyelvéből, a karibiból eredeztethető, ez terjedt el szinte minden nyelven.

Suriname – a legösszekevertebb népességű ország

Az egykori Holland Guyana, mai nevén Suriname talán a világ egyik legzűrösebb, etnikumait tekintve leginkább kevert országa. 
Mindennek az oka maga a gyarmati múlt, a nehezen követhető és gátlástalan emberexport.

A dél-amerikai kolónián a hollandok 1712-ben honosították meg a kávétermesztést (a kakaó, cukornád és gyapottermesztéssel együtt). Eleinte az őserdő indiánjait „fogdosták össze”, aztán Afrikából hoztak rabszolgákat, de ezek elszökdöstek, és a dzsungelben „összekeveredtek” egymással. Hollandul bosnegers, vagyis „bozótnéger” törzsekké váltak. Végül őket is rabszolgává tették a hollandok, majd hoztak melléjük, hogy „hígítsák” a lázadó szellemet, malájokat, indonézeket, indiaiakat és kínaiakat. A huszadik század elején ráadásul a Közel-Kelet arabjai is megérkeztek Suriname-ba, és így, bár az ország lakossága a mai napig kicsi (körülbelül félmillió), mégis a világ egyik legösszekevertebb, etnikai szempontból leginkább eltérő és kulturális hagyományait tekintve legváltozatosabb országa alakult ki. Pont olyan ”keveredett”, sokszínű ország, mint a Suriname-i kávé is, amit ebben a hónapban a Cafe Frei-ben kóstolni lehet.

Tonkabab