sacher_torta_kávé_széles.jpg

SACHER TORTA-KÁVÉ BÉCSI STÍLUSBAN

A BARISTA BAJNOK

NYERTES ITALA

Szerintünk a kávékalandorok még Bécsben is irigykedni fognak ránk!

Frei Tamás és Kurcsics Vivien New York-ban

A tradíció és a modern újszerűség találkozása – Bécsben így hirdetik a legendás Sacher szállót, az osztrák főváros szívében. Nos, ha ez igaz a közel 150 éves múltra visszatekintő bécsi luxushotelre, akkor a tradíció és a modern, kortárs szemlélet házassága érvényes ehavi kalandorkávénkra is. Már csak azért is, mert nem a bécsiek, hanem (helyettük) mi, pontosabban

a Café Frei egyik munkatársa, Kurcsics Vivien „öntötte” kávéba

a szálló világhírű édességét, a Sacher tortát.

A roppanós csokimázzal borított csokoládés piskótát az eredeti recept szerint baracklekvárral kenik meg. A győri Café Freiben dolgozó 23 éves barista, Kurcsics Vivien újítása, megoldása épp az volt, hogy a folyékony kávéban miképp is lehetne visszahozni a roppanós, „szilárd” tortaérzést. Vivien francia minipalacsintát, crêpe bretagne-t morzsolt a barackzselével és forrócsokival kevert espresso habjára. A sűrű csoki (ki gondolta volna?) képes a széles koktélos pohár felszínén tartani a kakaóval összekevert pehelykönnyű palacsintamorzsákat.

Így lett, vagyis hát lesz a Sacher torta-kávé „ropogós”. 

Mit nyert a Cafe Frei baristabajnoka?

Kurcsics Vivien, azon felül, hogy nagyon büszkék vagyunk rá, és két hónapon keresztül örömmel kínáljuk Sacher torta-kávé kreációját a Cafe Frei vendégeinek, a bajnoki cím mellé New York-i kávéutazást is nyert. 

Pár hónapja, még épp a koronavírus járvány előtt, öt napot tölthetett az amerikai metropoliszban, ahol jó néhány érdekes kávézóba mentek el együtt Frei Tamással. 

„Végiglátogattuk azokat az újhullámos kávézókat, ahová New Yorkban szerintem mindenképpen el kell menni” – mondja Frei Tamás, hozzátéve, hogy „Viviennek szerintem a Blue Bottle rövid tejeskávéi, például a cortadójuk ízlett leginkább. Viccelve mondta, hogy ő még fiatal, úgyhogy egyelőre szereti a tejet a kávéjában, ne várjam tőle, hogy csak espressót igyon!”

bécs_sacher_háttér.jpg

Hogyan találta ki Vivien

a Sacher torta-kávé receptet?

A Sacher torta-per

„Forrócsokit ittunk a kolléganőimmel és közben jött az ihlet, hogy ez majdnem olyan, mint a Sacher torta. Úgy gondoltam, hogy ez jó ötlet és ki lehetne belőle hozni akár egy versenydarabot is. Fordítva találtam ki, rák módjára, a pohárral, a rétegekkel kezdtem, hogyan mutatna jól, mert azt tudtam, hogy réteges kávét szeretnék. Miközben kísérleteztem, volt olyan, hogy sok lett a kakaópor, és ettől megkeseredett, megijedtem, hogy nem is lesz jó a recept. Végül ki is maradt a kávéból a kakaópor. Három-négy próbálkozásra megjött a végleges recept, és akkor már grammra pontosan tudtam, hogy ezek lesznek a helyes arányok.” 

A torta Franz Sacher bécsi cukrászról kapta a nevét, aki 1832-ben alkotta meg Metternich herceg kérésére. Bár Sacher ekkor mindössze tizenhat éves volt, a torta azóta is az egyik legkedveltebb bécsi tortaspecialitás. 

A receptet fia, Eduard Sacher fejlesztette tovább, amikor Demel udvari szakácsnál volt tanonc, majd maga is vállalkozásba fogott. Ez adott okot a későbbi pereskedésekre, hogy ki készíthet eredeti Sacher-tortát? A Demel Kávéház vagy a Sacher által alapított szálloda cukrászdája. 

A felek peren kívüli megegyezése alapján végül a bécsi Hotel Sacher csokoládépecséttel ellátott fadobozos tortája lett az „Original Sacher-Torte”.

CAFE FREI WEBSHOP

CAFE FREI EXPRESS

Kövessen minket!

  • White Facebook Icon
  • Instagram

© 2020 Cafe Frei. All rights reserved