Magazin > Kávésuli > Kávéőrlés

HARMADIK LECKE

Kávéőrlés, de jól

Barista Akadémiánkon a Cafe Frei baristái megmutatják és megtanítják, hogyan kell otthon finom és szép kávét készíteni. Nem titok és nem varázslat az igényes kávékészítés, viszont ismerni kell a lépéseket, hogy mit és milyen sorrendben kell csinálni, ha finom és megjelenésében is esztétikus kávéval szeretnénk kényeztetni magunkat otthon. Vezető baristáink hosszú éveken keresztül tanulják a különböző kávé-kultúrák italainak az elkészítését. Most arra kértük Melis Tamást, hogy magyarázza el a kávéőrlés szakmai titkait. A lényeg ugyanis a részletekben rejlik!

kavesuli_orles_1.jpg

1. KÁVÉSZEMTŐL AZ ŐRÖLT KÁVÉIG (SZEMES KÁVÉ)

A kávészemeket érdemes száraz hűvös helyen tartani, lehetőleg fémdobozban, de úgy, hogy a kávészemek ne érjenek közvetlenül a fémhez. A legfinomabb kávé elkészítéséhez ideális esetben frissen őrölt kávét használjunk otthon is. Ha erre nincs lehetőség, a Cafe Frei kávézóiban a baristákat érdemes megkérni, hogy ők őröljék meg a kávét, pont olyan finomságúra, ami az otthoni kávékészítő eszköznek megfelel. Kotyogós főző például, vagy Hario csepegtető. Ezek mind-mind más finomságú őrleményt igényelnek. Az őrleményt szintén fémdobozban tartsuk, hasonlóan a szemes kávéhoz. S hogy mennyi ideig? Nincs egyetemes igazság arra vonatkozóan, hogy pontosan meddig őrzi meg a kávé a minőségét, mert ezt függ a zöld kávé termesztésétől, feldolgozásától, raktározási körülményeitől, a szüretelés idejétől, a pörköléstől, páratartalomtól, valójában ezerféle kicsi részlettől. Ki kell tapasztalni! De inkább napokról, semmint hetekről beszélünk.

kavesuli_orles_2.jpg

2. AZ ŐRLŐ MEGVÁLASZTÁSA

Fontos, hogy milyen őrlővel őrlünk, nem mindegy ugyanis, hogy mákdarálóval vágjuk a szemeket, vagy az őrlővel morzsoljuk őket. Az előbbi ugyanis egyenetlen őrlemény elosztást eredményez, míg az utóbbi konzisztens eredményt ad. A tökéletes kioldódáshoz és az ízek harmóniájához pedig ez a konzisztencia kell.

kavesuli_orles_3.jpg

3. MEGFELELŐ ŐRLEMÉNY KIVÁLASZTÁSA

Ha túl finomra őröljük a kávét, akkor „túloldjuk” és keserű, égett íze lesz a kávénknak. Ha viszont túl durvára őröljük a kávét, akkor „aluloldjuk”, kellemetlenül savanyú, vizes, ízetlen lesz a kávénk. Csak tökéletes őrleménnyel tudjuk a legfinomabb ízeket kinyerni, és így előbb-utóbb rájövünk, hogy a kávé lehet édes, gyümölcsös, kakaós, vagy éppen mogyorós.

kavesuli_orles_4.jpg

4. ŐRÖLT KÁVÉ MENNYISÉGÉNEK MEGVÁLASZTÁSA

Törekedjünk arra, hogy 60 gramm/liter arányban készítsünk kávét, mert ez az ideális kávéfőzési arány. Nem egyszerű megtalálni a tökéletes beállításokat, viszont ha ráérzünk a technikára, akkor izgalmas ízutazás részeseivé válhatunk!