Magazin > Kávésuli > Tejhabosítás

ELSŐ LECKE

A tejhab

Barista Kávésulinkban a Cafe Frei baristái megmutatják és megtanítják, hogyan kell otthon finom és szép kávét készíteni. Nem titok és nem varázslat az igényes kávékészítés, viszont ismerni kell a lépéseket, hogy mit és milyen sorrendben kell csinálni, ha minőségi kávéval szeretnénk kényeztetni magunkat a saját konyhánkban is. Vezető baristáink hosszú éveken keresztül tanulják a különböző kávé-kultúrák italainak a készítési módját. Most arra kérjük őket, hogy mutassanak meg néhány apró fogást, ami akár a reggeli rohanásban is megvalósítható az otthoni kávéfőzőinkkel. Ezúttal azt tanuljuk meg, hogy mi a tökéletes tejhab titka.

CF_Barista_suli_1_Anna_Gellér_Photograph

1. A HIDEG TEJ KIMÉRÉSE

A tökéletes tejhabhoz mindig hűtött, magas fehérjetartalmú, min 3g/100ml tejet használjunk. Vigyázat, a fehérjetartalom független a zsírtartalomtól!

CF_Barista_suli_2_Anna_Gellér_photograph

2. GŐZKAR ELŐKÉSZÍTÉS

Engedjük ki a gőzkarban lévő kondenz-vizet.

CF_Barista_suli_3_Anna_Gellér_Photograph

3. GŐZÖLÉS

A gőzkarból kiáramló gőznek két funkciója van: egyrészt felmelegítjük vele a tejet, másrészt mikrobuborékokat hozunk létre, amivel térfogatot növelünk, és így készítjük el a krémes állagú, habos tejet. Ha a tejbe több levegőt engedünk, akkor vastagabb tejhabot kapunk, ami a latte macchiato jellegű italokhoz jó, ha kevesebb levegőt engedünk bele, akkor lágyabb, latte art-ra alkalmas tejhabot kapunk.

CF_Barista_suli_4_Anna_Gellér_Photograph

4. A TÖKÉLES TEJHAB

A gőzkart ne nyomjuk az edény aljára, hanem csak körülbelül két centi mélyre. Gőzölés közben körkörös mozdulatokkal örvényszerűen mozgassuk a tejet, hogy a nagy buborékok kikeveredjenek, létrejöjjenek a mikrobuborékok és homogén állagú tejkrém keletkezzen. A kész tejhab állaga krémes, rugalmas, felülete fényes és homogén.