CSÉSZÉVEL A VILÁG KÖRÜL

Laczó Dániel - Dubaj

Kávéőrület kávé-forradalom idején az arab világban!

A legfontosabb megjegyzés, ami Dubajban mindent meghatároz, így szól: az arab kávékultúra jóval régebbi, mint az európai. Talán ez is az oka annak, hogy miközben világszerte kávé-forradalom zajlik, Dubajban egyenesen kávéőrület tombol. Nagy a különbség a helyiek és a Dubajban élő külföldiek kávéfogyasztási szokásai között. Az előbbiek ugyanis mind a mai napig imádják a hagyományos stílusú, zaccos, ibrikben főzött kávékat. Üzleti tárgyalás velük például elképzelhetetlen ilyen kávé nélkül, de a munkanap is úgy kezdődik, főleg a külföldi kollégákkal, hogy take away pohárral a kezünkben „smúzolgatunk”. Itt mindenki rohan, pörgős az élet, nincs igazán idő az otthoni kávézásra. 

Persze a karantén-időszak ezt felülírta kicsit, például én is beruháztam egy profi, egykaros kávégépre, de ez ritkaságnak számít errefelé. Tudni kell, hogy Dubajban nagyon magas a fiatalok aránya, a lakosság kétharmada 45 év alatti, mert rengetegen jönnek ide dolgozni a világ minden pontjáról. Ezek a fiatalok diktálják a fogyasztói igényeket, és az újhullámos kávékultúrát is ők hozták divatba, ami robbanásszerű növekedésnek indult az elmúlt években.

 

Hogyan keveredett Laczó Dániel Dubajba?

Dani nyolc éve él Dubajban, előtte dolgozott az Egyesült Államokban és Görögországban is, de igazán az Emirátusokban találta meg a számítását. A start up világában mozog, a Careem regionális üzletfejlesztési igazgatója volt éveken át, de most már saját tanácsadó céget vezet. Közép-európai start up-ok és vállalkozások számára segít a kinti üzletfejlesztésben, valamint tőkebevonásban. Ahogy ő fogalmaz, igaz, hogy Dubajban nincsenek erdők és színházak, van viszont lendület, pénz, és lehetőség. Az átlagnál kicsit is jobb képességekkel és szorgalmas munkával szerinte a leggyorsabban itt lehet karriert építeni. Harminchat éves, úgyhogy ezt el is hisszük neki. A szuperdivatos Marina negyedben lakik, sétatávolságra a tech cégek irodaitól. Lassan már több mint egy éve home office-ban dolgozik, rengeteget kávézva a városban és otthon is.

KÁVÉZÓK MINDEN FORMÁBAN

Dubajban elképesztő mennyiségű kávézó van, és többségükben kizárólag kávét ihatunk. Számomra még mindig hihetetlen, hogy miközben hosszú sorok állnak a kávéért, szendvicset  és süteményt nem vehetünk mellé. Dubajban öt kategóriát lehet megkülönböztetni a kávézók típusa szerint. Lássuk ezeket sorban:

1. KÁVÉKOMPLEXUMOK

Tipikusan az ipari (Al Quoz) negyedben találjuk ezeket a hatalmas kávézókat, szabályos komplexumokat, ahol A-tól Z-ig minden van, ami a kávéhoz kapcsolódik. Óriási, repülőgéphangárhoz hasonló épületek nagyon komoly designnal, a kávézórész mellett látványpörkölővel, oktatóközponttal, bemutatótermekkel és persze kereskedéssel. A gépektől az alkatrészeken át a frissen pörkölt kávékig mindent megvásárolhatunk itt. Segítenek megérteni és megfogalmazni a saját igényünket, miközben előfizethetünk náluk a legfrissebb kávékra, amiket házhoz is szállítanak.  


Tipp: Raw Coffee Company

2. CSÚCSKATEGÓRIÁS LÁNCOK

Jellemzően bevásárlóközpontokban, vagy a nyüzsgő La Mer városrészben találhatók. Közülük a legizgalmasabb most talán a Japánból érkezett Arabica Coffee. Ezek a láncok kizárólag kávét árulnak. A három egységgel rendelkező Arabica Coffee japán koncepció, minimál stílusú enteriőrrel, hatalmas belmagassággal, hófehér falakkal, amin végig kávézsákok vannak, nagyon látványos elrendezésben. Persze itt is az újhullámos vonal megy, blendek és single  origin kávék vannak, sokféle latte is az espresso mellett. A helyiek is imádják az Arabica Coffee üzleteit, a hófehér terek állandóan tele vannak fehér hidzsábos férfiakkal.


Tipp: Arabica Coffee The Pointe

 

3. EGYÉNI KÁVÉZÓK

A tizenöt kilométer hosszú Jumeirah Beach Road a Burj Al Arab felhőkarcolójától vezet a régi kikötőig, párhuzamosan a tengerrel. Itt ötven méterenként találunk kávézókat, mindegyik egyedi stílusú, többségük az újhullámos vonalat képviseli. Van olyan hely, ahol csak brew bar üzemel, vagyis kizárólag csepegtetett kávékkal foglalkoznak. Jellemző, hogy szinte mindegyikben csak kávét árulnak, és folyamatosan sorok állnak, miközben nem lehet szendvicset vagy süteményt venni. Kétsávos az út, de például az arabok körében legnépszerűbb Brew Coffee előtt az egyik sávot mindig elfoglalják az autók. Konkrétan van egy barista, akinek az a dolga, hogy a jobb sávban, a terepjáróikban dudáló „vendégektől” felvegye a rendelést, és kivigye nekik a kávét, amolyan McDonaldsos „drive through” üzemmódban. 

Tipp: Stomping Grounds

4. REGGELIZŐ-KÁVÉZÓ

Ezt a műfajt szeretem a legjobban, mert itt végre lehet „reggelizni” (vagyis enni) egész nap, jó a kávé, és sokak számára ideális, mint coffice (kávézó-iroda) helyszín. A reggeliző-kávézókban is csúcsgépeken készítik a kávét képzett baristák, de a hangsúly az ételeken van. Mindegyik hely nagyon autentikus, érezhetjük magunkat akár Balin, vagy úgy, mintha Dél-Franciaország egyik brasseriejében lennénk. Az egészségtudatosság, a lekövethető, minőségi alapanyagok, a vegán opció természetesen a dubaji gasztronómiában is hangsúlyos. Van olyan reggeliző, ahol egyúttal design shop is működik, jobbnál jobb konyhai kiegészítőkkel. 

Tipp: Comptoir 102
 

5. NEMZETKÖZI LÁNCOK

Nyilvánvaló, hogy a nemzetközi kávéláncok is megvetették itt a lábukat, számtalan Starbucks, Costa és Caribou üzlet működik, meg persze most már Cafe Frei is! Mindegyik tele van reggeltől estig. Általában is jellemző, hogy az Emirátusokba költöző külföldiek eleinte a nemzetközi láncokban bíznak, de idővel felfedezik a helyi választékot. 

Tipp: Cafe Frei

Laczó Dániel

Stomping Grounds - Dubaj

Reggeli a Stomping Grounds kávézóban

Dubaji Cafe Frei