top of page
machare-kili-beans.jpg

Bente Luther-Medoch Óvodapedagógusból lett a tanzániai kávéfarmerek úttörője

Afrika már több mint száz éve vonzza a kalandorokat és a befektetőket, akik üzletet látnak a kontinens természeti javainak kiaknázásában, és sok esetben sajnos a kizsákmányolásában is. Szerencsére vannak példaértékű törekvések arra is, hogy a fenntarthatóság és az etikus kereskedelem ne csak marketingszöveg legyen, hanem tényleg az üzletfilozófia alapja. Ilyen a tanzániai Machare Estate birtok, melyet a német Bente Luther-Medoch vezet.

Machare Estate az egyik legmagasabban fekvő farm a gyönyörű Kiilmandzsáró-hegy lejtőin Tanzániában. Közvetlenül az esőerdő alatt található, és összesen 230 hektárnyi területen. Az 1930-as évek elején német telepeseké volt a birtok, akik kávétermesztéssel foglalkoztak, majd néhány évvel az államosítás előtt eladták. Igazán jó kezekbe az ezredforduló környékén került.

Bente eredetileg óvodapedagógus volt, majd tánc és fitneszstúdiót nyitott Németországban. Miután megismerkedett későbbi férjével, aki kávékereskedő volt, rendszeresen elkísérte afrikai útjaira. Végül 1992-ben Tanzániában telepedtek le, és Bente azóta is ott él. 1998-ban a tanzániai kormány elehetővé tette a befektetők számára a kilimandzsárói földbérlést, így a házaspár 2001-ben bérbe vette a farmot, amely akkoriban nagyon leromlott állapotban volt. Bente a nulláról kezdte megtanulni a kávégazdálkodást. Három év után a Machare Estate lett az első UTZ-tanúsítvánnyal rendelkező farm Tanzániában, négy évvel később pedig szintén az elsők, akik megkapták a Rainforest Alliance minősítést Afrikában.

Nemcsak a kávé, hanem a közösség is fejlődik

Bentének a csapatával együtt sikerült a földet fenntartható és korszerű kávéfarmmá alakítania, az eredmény pedig a világszerte keresett, csúcskategóriás arabica kávék. Mindez a közösség javát is szolgálja, hiszen az éves bérleti díjat közvetlenül a szomszédos falvakkal közös termelőszövetkezeti számlára fizetik be, és segítik az iskolák, rendelők és a térségi infrastruktúra fejlesztését. Kiemelten fontos számára, hogy a birtokon dolgozó munkások – akiknek a többsége nő – megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek, és gondoskodni tudjanak a gyermekeik taníttatásáról. Számos mezőgazdasági képzést indítottak a környéken élők számára. A fenntarthatóság kiterjed a helyes vízgazdálkodásra, a környezetbarát műszaki eszközök bevezetésére, a faültetésre, és a kiterjedt organikus gazdálkodásra. Jelenleg a kávé mellett teatermésztési projektbe vágtak bele, hasonlóan magas minőségek célozva.

 

Száz évvel ezelőtt Karen Blixen volt az, aki jobbítani próbált a kenyai farmerek életkörülményein. Az ő erőfeszítései nem jártak hosszútávú sikerrel, nevét azonban Hollywood ismertté tette A távol Afrikától című filmmel, melyet életrajzi könyve ihletett. Bente Luther-Medoch azonban harminc éve töretlenül és sikeresen fáradozik a tanzániai kávékultúra jobbításáért, az ő nevét és történetét legalább annyira érdemes megjegyezni.

Bente-Luther-Medoch-at-Machare-Coffee-Estate-in-Tanzania.jpg
bottom of page