top of page

74. LAP

Oroszlán Szonja
Oroszlán Szonja

Magyarország egyik legismertebb színésznője évekig Amerikában élt, de a járvány miatt tavaly hazaköltözött. Most főként a Balaton északi partján tölti az idejét, és színpadi felkérések mellett lovas terapeutaként is dolgozik. Az állatgyógyászattal Philadelphiában kezdett foglalkozni, ahol állatorvos asszisztensi diplomát szerzett. Csopakon, kókusztejes melange mellett beszélgettünk a kávézási szokásairól és sok más témáról is.  

HOGYAN KÁVÉZIK OROSZLÁN SZONJA?

„Reggel megiszom két kávét, anélkül nem tud elindulni a napom. Az elsőt még kora reggel, kutyasétáltatás után, a másodikat pedig az ágyban, a mailek és a hírek olvasgatása közben. Általában kókusztejjel készítem, nem táplálékérzékenység miatt, de próbálok kevés tejet fogyasztani. Ha kávézóban vagyok, legtöbbször melange-ot kérek. Ez Philadelphiában is így volt, hiszen az amerikai hosszú feketekávénál nincs rosszabb, kell bele a tej. Bármilyen napszakban képesek meginni egy liter barna vizet, ott ez a kávé. Szerencsére vannak európai stílusú kávézók is, ahol ráadásul mobilalkalmazással előre megrendelheted és kifizetheted az italod, utána csak beugrasz érte. A kávéval sétálgatás nagy divat, én is sokszor mentem az előre megrendelt kávémmal a kezemben dolgozni. 

A kávézók tökéletes találkozóhelyek munka szempontjából is. Szeretem a hivatalos találkozókat és mindenféle megbeszéléseket a reggeli órákra tenni, és erre ideális helyszín egy kávézó. Törzshelyem is volt kint a jógastúdió mellett, ahová jártam, csak sajnos már bezárt azóta. Oda ültem be legszívesebben kávézni, mert úgy készítették, ahogy én szeretem és a szendvicsek, croissantok is ott voltak a legfinomabbak.”  

Oroszlán Szonja

Gyors és rövid

Espresso-beszélgetés 

 • Mi a legnagyobb luxus az életedben?

A szabadságom, beleértve az utazások lehetőségét, amiket megtehettem és megteszek a jövőben is.


 • Értelem vagy érzelem?

Elválaszthatatlanok, de ha zsigerből kell válaszolnom, azt mondom, hogy értelem. 


 • Mikor sírtál utoljára?

Azt hiszem, tegnapelőtt. Érzékenyen érintenek az igazságtalan helyzetek, amikkel szemben tehetetlen vagyok. Nemrég elkezdtem meditációval foglalkozni, ahol azt tanítják, szabad sírni, mert feloldja a benned lévő stresszt. És tényleg jól esik néha kicsit pityeregni.


 • Mikor voltál életedben eddig a legboldogabb?

Talán akkor, amikor lóháton ültem mostanában egy hegy tetején, és körben, ameddig a szem ellát, a big sky hegycsúcsai vettek körül. Nagyon régi tervem valósult ezzel meg három éve. Egy hétig voltam cowboyokkal marhákat terelni, fantasztikus élmény volt az egész. 


 • Ha újjászületnél, kinek a bőrébe bújnál?

A saját magaméba, ezt az életet szeretem élni. De újjászületve madár is szívesen lennék, például egy sas, a gyors repülés szabadsága és a teljesen más perspektíva miatt, ahogy a világot láthatod.  


 • Mi az a tehetség, aminek a legjobban örülnél, ha meglenne benned?

A rajzolás és festés képessége. Nem írok szépen, nem tudok egy kört sem rendesen lerajzolni, és örülnék, ha sokkal jobb lenne a kézügyességem. Nagyon szeretem a képzőművészeti alkotásokat. Számomra csodálatos és felfoghatatlan, hogy valaki leül egy üres vászon elé és odafest rá bizonyos dolgokat, amiből összeáll egy mű.   


 • Fontos, hogy mit gondolnak rólad?

Most már egyre kevésbé, de ez nem volt mindig így. Sokan erős prekoncepciókkal élnek az ismert emberekkel szemben, és az mindig megdöbbent, hogy a közösségi médiában mennyire könnyű arc nélkül véleményt nyilvánítani olyanokról, akiket valójában nem is ismernek. Volt, amikor ez bántott, de már nem veszem magamra az ilyen kritikákat, mert igazából nem rólam szólnak, hanem róluk. 


 • Hol élnél szívesen, ha nem Magyarországon?

Skandináviában, olyan vidéken, ahol sok szánhúzókutyám lehet és hideg van. De nemcsak az időjárás miatt választanám, hanem mert nagyon kulturált helynek tartom.

   

 • Ha csak egy kávéra mehetnél el valahová a világban, hová mennél?

Még nem voltam Dél-Amerikában, mert félek, hogy túl meleg van, de Brazília vagy Peru érdekelne, ezekben az országokban a kávé is jó. De ha városban gondolkozom, legszívesebben visszamennék Szentpétervárra akár egy kávéra is. Tíz éve jártam ott, csodálatos hely, még azt is imádtam, hogy két és fél órát álltunk sorban az Ermitázshoz szakadó esőben, tíz fokban júniusban. 


 • Mi az, amiről nem akarsz lemondani?

A szabadságomról, az állataimról és az énidőmről. 


 • Kedvenc időtöltésed?

Egyértelműen az utazás és a lovaglás, ami több mint tíz éve része az életemnek. Tizenkét éve ismertem meg a lovam, akkor kezdtem el lovagolni. Akkor úgy döntöttem, nagyon jól megtanulom, hogy bárhol a világon tudjak lovagolni különböző eszeveszett helyszíneken. Lovagoltam Új-Zélandon a gyűrűk ura helyszíneken, ültem lóháton Marokkóban is, de itt, a Balatonon is gyönyörű kora reggel kilovagolni a dombokra. A következő lovas úticél izland, ahol gejzírek között a zöldben, izlandi pónik hátán járhatjuk be a vidéket. Este pedig a gyógyvizes forrásokban ülve nézhetjük az északi fényeket.  

bottom of page