Kávézók nyomában a világ körül

BACHA COFFEE – MARRAKESH

Marrakesh utcáit járva még manapság is olyan érzésünk lehet, mintha az Ezeregyéjszaka meséiben sétálnánk. Elegáns paloták és düledező épületek, zöldellő titkos kertek és szűk, koszos sikátorok, nyüzsgő esti piac, kígyóbűvölők, frissen sülő bárány illata, hangzavar, zsizsegés, és zárt kapuk rejtélye lépten-nyomon. Micsoda öröm ilyen elvarázsolt világban, amikor felfedezhetünk valamit az ajtók mögött! Ilyen a Bacha Coffee is az elegáns Dar el Bacha palotában.  

  

A Bacha Coffee története az 1910-ben épült palota nagyvilági termeiben kezdődött. A huszadik század első felében virágzó kávéházi élet zajlott itt, a helyi és a francia kulturális-politikai elit töltötte ebben a kávézóban az idejét. Klasszikus arab ibrikekben készült a kávé például olyan illusztris vendégeknek, mint Maurice Ravel, Charlie Chaplin, Josephine Baker, de megfordult a házban Franklin Roosevelt amerikai elnök és Winston Churchill brit miniszterelnök is. A második világháború után a palotát bezárták. Több mint hatvan évvel később viszont újranyílt,  és jelentős helyreállítási munkáknak köszönhetően pazar látványosság, kulturális központ és elsőosztályú kávéház lett belőle ismét. 

A világ minden részéről érkeznek ide kiváló minőségű kávék, amiket meg is vásárolhatunk, és persze helyben is kóstolhatunk. A padlótól a plafonig telepakolt elegáns polcok, hatalmas növények, mozaik padlók, art deco bútorok és kifinomult porcelánok az asztalokon – ez a Bacha Coffee. Első benyomásra inkább tűnik múzeumnak, de a sok pompa ne riasszon el senkit, kávézni és sütizni is érdemes itt (magyar pénztárcával mérve sem drágán), illetve rengetegféle kávés eszköz közül válogathatunk. Ismét egy remek példa arra, hogy a kávévilágban a csúcsminőséget nem csak a pasák engedhetik meg maguknak.

bacha1_RGB.jpg

Batcha Coffee belső tere

Dar-el-Bacha_RGB.jpg