top of page

Magazin > Kávésuli > V60

kavesuli3.jpg

HETEDIK LECKE

Japán tölcsér, a baristák kedvence

Előző lapszámunkban a hidegen áztatásról volt szó, ezúttal pedig egy másik japán módszer, a csepegtetés következik. Türelemre most is is szükség lesz, hiszen minimum öt órán keresztül zajlik a hideg oldódás, szó szerint cseppenként. Viszont az eredmény miatt megéri kivárni, mert magas koffeintartalmú, mégis lágy textúrájú, szinte teaszerű italt kapunk a csészénkbe. Jéggel szervírozva tökéletes, ízgazdag kávé a meleg nyári napokon.

kavesuli1.jpg

1. A laboratóriumokba kívánkozó hidegen cse-pegtető „torony” legfelső tégelybe jég és víz kerül, azonos arányban. Érdemes szűrt vizet használni és a jégkockákat is abból készíteni. Mi az 1:8 kávé-víz arányt javasoljuk, de ezzel mindenki ízlés szerint kísérletezhet.

kavesuli2.jpg

2. A középső tégelybe kerül a frissen és durvára őrölt kávé. Ha finom őrleményt használnánk, nemkívánatos ízek is kiáznának a kávéból. Helyezzünk alá papírfiltert, hogy az megszűrje a kávét. Érdemes a tetejére is tenni, hogy  a csepegő víz egyenletesen nedvesítse át.

kavesuli3.jpg

3. A csap segítségével állíthatjuk be a csepegés sebességét. A kívánt ízintenzitás függvényében 40-60 csepp/perc az ideális. Néhány óránként ellenőrizzük a folyamatot, mert ha lederesedik a csap, lelassul vagy megáll a csepegés. A teljes mennyiség  4–12 óra alatt csepeg le.

kavesuli4.jpg

4. A KÉSZ KÁVÉ

Az őrleményen kívül az öntés sebességével tudjuk beállítani az elkészült kávéital testességét.  Lassan csepegtetett vízzel erősebb, testesebb jelleg érhető el, míg a gyors öntéssel alacsony kioldódást és ezáltal lágyabb textúrát kapunk. A végeredmény mindkét módszerrel ízgazdag, a kávé karakterét szépen megmutató ital lesz.  

bottom of page