top of page
AdobeStock_505002472.jpeg

Kávétudósító

Mourad El Sabaa jelenti Tangerből

A harmincas éveiben járó Mourad nemcsak a kávét szereti, hanem egykori otthonát, Tangert, Marokkó legnyugatiasabb, óceánparti nagyvárosát. Bár jelenleg Németországban dolgozik IT mérnökként, gyakran látogatja meg marokkói családját, és Budapestre is szívesen jön, hiszen évekig itt élt. Örömmel adott ötleteket, hova érdemes menni, ha Marokkóban járva nemcsak Marrakesh az úti cél, hanem például a mindig nyüzsgő Tanger.

Tangerben egyaránt megtalálhatók a hagyományos arab kávézók és az európai stílusú, modern cafék. A marokkói kávéfogyasztás tradicionális módja szerint két lehetőség közül választhatunk: van Noos-Noos (fél/ fél), ez fele tej, fele kávé, illetve Café noir/Café Arabe, ami dupla adag eszpresszó. A hagyományos kávézókban a hangsúly a kávé ízén van, és nem pedig a hely kialakításán. Általában külső, utcai vendégtérrel rendelkeznek, ahol szinte kizárólag férfiak ülnek. Ezzel szemben a modern stílusú cafék esetében fontos a jól megtervezett beltér, hiszen ide járnak a fiatalok, az egyetemisták és a városban élő külföldiek. Kérhetünk cappuccinót, ami néhány helyen latte arttal a tetején érkezik, és mindenhol reggeltől estig lehet enni. Általában az ételekre jobban koncentrálnak, a cafék többsége valójában étterem. Nálunk a kávézás azt is jelenti, hogy társasági életet élünk, üzleti megbeszéléseket tartunk, vagyis leülünk és szocializálódunk, nem sétálgatunk elviteles papírpohárral. Sok kávékereskedés van a városban, ahol vásárolhatunk otthonra frissen pörkölt és helyben őrölt kávét, amit általában Noos-Noos, vagyis félig tejjel fogyasztunk. Amit még mindenképp érdemes kipróbálni, az a marokkói mentatea, szinte minden sarkon kapható, és nagyon finoman készítik.

AdobeStock_187781380.jpeg
hafa.jpeg

Café Hafa

A Hafa Tanger leghíresebb kávézója, közvetlenül Európára néző kilátással. 1921-ben alapították, a nemzetközi, bohém és szabad Tanger egykori ikonikus helyszíne. Olyan vendégek ültek az asztaloknál, mint a The Rolling Stones. Nem fényűző helyszín, hanem egy hagyományos épület lépcsőzetes terasszal és lélegzetelállító kilá - tással a Gibraltári-szorosra. Hagyományos marokkói kávét és teát szolgálnak fel, valamint tajine-ban készülő finomságokat.

Le Salon Bleu

A város egyik legromantikusabb helyszíne. Koloniál stílusú, fehér-mélykék épület tetején találjuk ezt az étterem-kávézót. A tetőteraszról gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és az alatta lévő Kasbahra. Kávék, teák és persze szuper mediterrán-marokkói fogások vannak az étlapon, bátran érdemes kóstolgatni. Tökéletes hely arra, hogy csak úgy kényelmesen elüldögéljünk a város felett, ráadásul ár-értékben is kiváló.

salonbleu.jpg
baba.jpg

Café Baba

A Cafe Baba egy másik történelmi kávézó Tangerben. 1943-ban alapították, és a Medinában rejtőzik, de szó szerint. Apró cégér jelzi a helyet, és belépve az 1940-es évek hangulata fogad. Akárcsak a Hafa, a Baba is világsztárok kedvenc helye volt a hatvanas-hetvenes években, köszönhetően a jó minőségű hasisnak, amit akkoriban itt vásároltak. Jelenleg a család harmadik generációja vezeti a kávézót, és az egyetemisták kedvelt helye az egykori ellenkultúra titkos törzshelye.

Cappuccino

Tanger egyik luxushelye, a nevével ellentétben inkább étterem, de figyelemre méltó kávé- és sütiválasztékkal is rendelkezik. Modern épület utcai terasszal és a város legstílusosabb lakóival az asztaloknál. Ellentétben az elit éttermekkel, itt simán beülhetünk csupán kávézni-sütizni. A legfőbb erénye, hogy tradicionális kávék, „európai” verziók és singe origin kávéitalok is vannak a kínálatban, és nagyon jó minőségű minden, ami a tányérra kerül.

cappuccino.jpg
bottom of page