KÁVÉKALANDOR

Szabó Gál András

„Minden rendben lesz, ha rénszarvassajt és kávé van nálam”

Üzletember és hivatásos kalandor. New York-i egyetemistaként alapozta meg internetes vállalkozásait, közben pedig belekóstolt a média világába is. Magyarországon rádiós-tévés múltja miatt ismerik sokan, alias Villám Géza néven. Az utóbbi tizenöt évben a Budapest-Bamako rali alapítójaként a nemzetközi szinten is jegyzett, őrült autóversenyt igazgatja az egyéb vállalkozásai mellett. Afrikához hivatalos kötelékek is fűzik, ő lett Mali tiszteletbeli konzulja és Bissau-Guineában is diplomatának számít. Rengeteget utazik a munkája miatt és hobbiból is. Bármilyen extrém terepen jár, a kávét sosem hagyja ki.

Milyen a hétköznapi kávérutinod, amikor épp nem a világ eldugott részein kalandozol?

Minden alkalomnak megvan a maga kávéja. A reggeli, délelőtti órákban, ha nagyon jó kávéra vágyom, akkor erős, kissé savanykás dupla
-dupla espressót preferálok kevés hideg tejjel egy "negyedik hullámos" kávéházban, ezeket a független kis kávézókat támogatom. A kávét minden esetben cukor nélkül iszom, a gyerekeimnek is azt tanítottam, hogy a kávét a kávé íze miatt igyunk, ne a cukorért. 

 

Ha csak az ücsörgés, a világ bámulása és az általános bambulás a cél kávé mellett, akkor sokkal alacsonyabbak az elvárásaim. Otthon pedig hangulattól és a reggelitől függ, de leginkább kotyogósban főzök szicíliai stílusú kávét. 

A Budapest-Bamako rali szervezőjeként sokat utazgatsz Afrikában. Lehet ott jó kávét inni?

Afrikai utazásaim során szinte mindenhol csak Nescafét ittam, mert nem volt más. Ugandában kaptam valamit, amiről nem tudom, mi lehetett, de szívesen gondolok arra, hogy az nem instant kávé volt nagy termoszban. Szomorú, hogy azokon a vidékeken is, ahol a kávé terem, az ott élők multinacionális, zacskós gagyit isznak. Ez olyan, mint a kakaóültetvényeken dolgozó napszámosok, akiknek a többsége a mai napig nem kóstolt csokoládét. Szóval kis zacskós Nescafé forró vízzel a kávé Nyugat-Afrikában, ahol utazgatni szoktam. Furcsa, hogy a Nescafé olyan durván nyomul a térségben, hogy sok helyen hivatalos Nescafé kézikocsikból árulják az utcagyerekek a vízzel felöntött neszkávét és az emberek azt hiszik, hogy az “a" kávé. A teázásnak sokkal nagyobb kultúrája és tradíciója van Észak- és Nyugat-Afrikában. A cukros, mentás, kupicából szürcsölt tea Mauritániában és Maliban kész szertartás. Ha teával kínálnak bárhol, csak akkor fogadd el, ha van szabad 20-30 perced, mert három pohárral kell innia mindenkinek.

Az extrémebb túráid során (ralik, sarkköri kajakozások, havas bicikli túrák) hogy készül a kávéd?

A túra hosszától függően fűszeres fiolában vagy zipzáras zacskóban viszek instant kávét magammal. Ahhoz csak vizet kell főzni, ilyenkor nincsenek nagy igényeim, mert szeretek kevés felszereléssel utazni. De van egy haverom, aki kézi, kemping kávéfőzővel jár. Van olyan a csapatban, aki egy lépést nem tenne a kotyogós főzője nélkül. Az esti tábori rituálék része a kávézás, akár a legextrémebb körülmények között is. Grönlandon és a sarkkörön túl jégből vagy hóból olvasztom a vizet a kávéhoz tűzön. Az idei sarkköri biciklitúrámon egy számi sámán azt mondta az indulás előtt, hogy “minden rendben lesz, ha rénszarvassajt és kávé van nálam”. A helyi sámánok szavára mindig sokat adok. Az indulás előtti napon megtanított a kávéba áztatott rénszarvassajt varázsára. Első hallásra nagyon gusztustalan, de a kávénak is adott egy zsírosabb, tejesebb hatást, de a sajt ízét és állagát is feldobta. Volt nálam sajt, kávé és itt vagyok, hogy elmeséljem a sztorit, úgyhogy igaza lett.

 

Melyek a legemlékezetesebb pillanataid kávé mellett? 

Szinte minden kávézásra emlékszem az utazásaim alatt. Az egyik kedvencem egy tavalyi kajaktúra volt az olasz Lipari-szigetek körül. Ősszel, a pandémia alatt találtunk egy elhagyott teraszos éttermet az egyik mesebeli kis tengerparton. Egyből kikötöttünk és letáboroztunk. A padokon és az asztalokon főzőcskéztünk a pergola alatt. Kiváló szicíliai espresso rotyogott a kotyogósban, és kézműves biscottit mártogattunk a kávéba, amit előtte vettünk egy helyi mesternél. Ücsörögtünk, kávéztunk, dumáltunk és bámultuk, ahogy nyalogatják a hullámok a partot. A zen teljesen hatalmába kerített.

Részben Amerikában élsz, ott milyen tapasztalataid vannak kávé téren?

Amerikában a 80-as évek óta a Starbucks és a Nespresso gépek elterjedésével nagyok sokat változott a kávékultúra. A Starbucks a cukrászda amerikai franchise verziója, és sok édes termékkel hiteti el az emberekkel, hogy szofisztikáltan kávéznak, de sajnos az ország legnagyobb részében még mindig az egyetlen hely, ahol lehet jó kávét inni. 


Ezen kívül nagy átlagban létezik a híg, teaszerű amerikai kávé, de ez nem az én világom. Távol a nagyvárosoktól, vidéken pedig aztán végképp nem lehet normális kávét inni. Marad a grönlandi és afrikai megoldás. 

Melyik az a város, ahova bármikor visszamennél kiülni egy kávézó teraszára?

Los Angeles, New York, Bécs, Róma, Palermo. Nagyon sok hely van, ahol finom a kávé, és a minket körülvevő nyüzsgés is jót tesz a léleknek. Ezekben a városokban mindig szívesen ücsörgök egy kávézó asztalánál.

Szabó Gál András

András kávéfőző szettje

András vizet melegít a kávéfőzéshez

András munka közben