top of page
Burundi.jpg

IRÁNY BURUNDI!

AFRIKAI CSÚCSKÁVÉ MÉZES ELJÁRÁSSAL FELDOLGOZVA!

Burundi változatos élővilágú, szavannákban, esőerdőkben és hegységekben egyaránt bővelkedő apró ország Kelet-Afrika és Közép-Afrika között. Természeti adottsági tökéletesen alkalmasak a magashegyi kávétermesztésre. Száz évvel ezelőtt, a belga gyarmati uralom idején indult a cserjék telepítése, minden földművesnek legalább ötven fát kellett ültetnie. Mikor 1962-ben Burundi függetlenné vált, a kávétermesztés a magánszektor kezébe került. A hetvenes évek államosítása, majd a kilencvenes évek eleji polgárháborús helyzet tönkretette a helyi kávéipart, manapság azonban ismét fejlődésben van a szektor, igazán különleges ízprofilú arabica kávékkal lepve meg a fejlett világot.

Rugaziból, az ország északkeleti részén fekvő Muyinga tartományból érkezett őszi újhullámos csúcskávénk. A kávéföldek 1300 tengerszint feletti magasságban kezdődnek egészen 1700 méteres magasságig. A lassú érés, az elegendő csapadék és az ott dolgozó emberek törődésének köszönhetően kiváló ízű arabica kávécseresznyék érnek. A Burundi Rugazi magas minőségű specialty Arabica Bourbon kávé. Az érett kávécseresznyéket kézzel szedik, magozzák, majd szárító ágyakon érlelik.

Depositphotos_522990922_XL.jpg

CSALÁDI GAZDASÁGOK TERJESZTIK A KIVÁLÓ CSERJÉKET

Burundi rendkívül törékeny gazdaságilag, így kulcsfontosságú volt, hogy az ezredforduló után elindultak egyes mezőgazdasági beruházások. Befektetők érkeztek a kávéültetvényekre is, és megkezdődtek a fejlesztések, egyre kiválóbb minőségű kávékat juttatva a nemzetközi piacra. Burundiban nincsenek nagy ültetvények, főleg kistermelők szolgáltatják a terményt. Manapság több mint nyolcszázezer család foglalkozik kávétermesztéssel. Ezek a kisgazdák átlagosan csupán 50-250 cserjét gondoz, és a legtöbb gazdaság más növényt is termeszt. A betakarítás után központi feldolgozókba, úgynevezett mosóállomásokra szállítják a kávétermést.

MIT JELENT A MÉZES ELJÁRÁS?

Mivel a kávé az gyümölcs, minden kávénak át kell esnie valamilyen feldolgozáson, mielőtt eljut a Cafe Frei pörkölőjébe, és végül a vendégeink csészéjébe. A mézes eljárás az egyik olyan módszer, amely az utóbbi években egyre elterjedtebbé vált – különösen Costa Ricában. Rossz hír azonban minden medvének és mézrajongónak, aki ezt olvassa: nincs szó valódi mézről. A mézes eljárás folyamatának megértéséhez segít, ha ismerjük a tipikus kávéfeldolgozás két ellentétes pólusát: a mosott kávét és a természetes, natúr eljárást. A mosott kávéban a kávébabot körülvevő pépet (héjat), a gyümölcsöt és a nyálkahártyát mechanikusan eltávolítják a kávécseresznyéből, miután leszedték a kávéfáról. A megmaradt magokat, más néven kávébabot ezután megmossák, tartályokban erjesztik, majd szárítják. Ezzel szemben egy természetes, natúr feldolgozás során a kávét a kávégyümölcs héja és húsa rajta marad a magon ezekkel együtt szárítják. A mézes eljárás a kettő között van. A mézfeldolgozás során a pépet (héjat) és a gyümölcsöt eltávolítják a kávécseresznyéből, így vékony ragacsos nyálkaréteg marad vissza. A mosott kávéban ez a nyálka a szárítás előtt teljesen letisztulna, de a mézfeldolgozásnál a szárítás során rajta marad némi mennyiség. Ezáltal a kávé íze édesebb, gyümölcsösebb ízjegyeket mutat, és komplex ízvilág kerül a csészénkbe.

Depositphotos_522989524_XL.jpg
1000_F_501404230_daYIISI0kAQlfj1OJQigLtIbq3LD9N5w.jpg
AdobeStock_85191501.jpeg

NYITÁS A CSÚCSMINŐSÉG FELÉ

2008-ban Burundi elkezdett nyitni a specialty (különleges) kávék irányába, lehetővé téve a közvetlevásárlást a feldolgozóktól. 2011-ben zajlott a Prestige Cup kávéminősítő verseny, a nemzetközi mércének tartott Cup of Excellence verseny szabályaihoz hasonlóan. Azóta az egyes mosóállomások elkülönített tételeket is létrehoznak, amelyeket aukciókon értékesítenek, illetve megfelelő minőségi besorolással látnak el. A fejlesztéseknek köszönhetően kiemelkedő színvonalú kávék kerültek a piacra az elmúlt években. Hozzánk is igazán különleges kávé érkezett az őszi hónapokra, kakaós, áfonyás, mézes ízjegyekkel, lágy testtel és közepes savakkal, gyönyörűen harmonizálva a tejjel is, de önmagában is minden kávérajongónak ajánljuk megkóstolni!

bottom of page