top of page

Csésze Mellett
Szente Zsófiáva

KERESKEDELMI VENDÉGLÁTÓ SZAKTANÁCSADÓ, BARISTA OKTATÓ

Csésze mellett beszélgetünk szakmabeli partnereinkkel, vendégeinkkel, akik nemcsak szenvedélyesen, hanem hivatásosan is kávéznak. Szente Zsófi a kevés női vezetők egyike itthon. 2003-ban kezdett HoReCa specialistaként dolgozni a hazai piacon, jelenleg out of home fejlesztő menedzser a kávézás kategóriában Közép-Európában, miközben 2013 óta a saját barista iskoláját is irányítja. Érzékszervi bíróként rendszeresen zsűrizik barista versenyeken „szabadidejében”, de a barátai döntő többsége is a szakmából származik. Rá tényleg igaz, hogy a munkája a szenvedélye

szentezsofi.jpg

Nemzetközi piaci kitekintéssel hogy látod, milyen irányba változnak a kávéfogyasztási szokások otthon és a kávézókban, mire vágynak a vendégek?

Szerencsére a vendégek igényei egyre magasabbak lettek a gasztronómia területén, egyfajta gasztro forradalom figyelhető meg az elmúlt években. Ebbe természetesen a kávé is beletartozik. Széles skáláról választhatóak a remek alapanyagok és eszközök, amelyek lehetővé tették, hogy bárki képes az otthonában elkészíteni különlegesebb kávés italt. Ez rákényszerítette a piaci szereplőket is egy minőségi váltásra. Emlékszem, a pályám kezdetén magyaráznom kellett, ki a barista. Ma már akár kávéfüggetlen reklámokban is láthatunk baristákat, trendi lett a szakma, a megnevezés, a kategória. Úgy látom, a vendékek nyitottabbak az új ízekre, és ami a legfontosabb, az az ízélmény! Azon kívül, hogy élénkítsen az ital, a fő szerep a kényeztetés lett.

Egyre nagyobb igény van a növényi alternatívákra tej helyett. Egészségtudatosság, etikus fogyasztás, vagy ízélmény keresés miatt választják egyre többen ezeket a termékeket?

Ezek mindegyike szemponttá vált az elmúlt években. Míg korábban a helyettesítő fogyasztás volt a fő oka a választásnak. Mára már evidenssé vált, hogy többféle választék is elérhető legyen egy vendég számára, esztétikus és finom is legyen. Öt fogyasztóból biztos, hogy van egy, aki a statisztikák szerint keresi az alternatív megoldásokat. Kiválóan beépíthetők a növényi italok különböző diétákba, és több értékes környezet- és állatvédelmi eszméhez is illeszkedik ezen termékek fogyasztása. Egyre több a tudatos fogyasztó, trenddé vált a növényi alapanyagok előtérbe helyezése.

 

A kávépiac alapos ismerőjeként mi alapján választasz kávézót itthon vagy külföldön?

Számomra az ajánlás mindig fontos. Rengeteg barátom és ismerősöm van a szakmában, látom az izgalmas kávézási pontokat, és kapok róluk infót is. Megpróbáltam összeszámolni, hány kávét kóstoltam eddig a pályafutásom alatt, nagyságrendileg 40000 italra saccoltam. Természetesen a kiváló alapanyag, az eszközpark és a barista határozza meg a végeredményt, de számomra mindig nagyon fontos volt, hogy az a bizonyos vendéglátó attitűd, a kedves, figyelmes udvarias vendéglátás is része legyen az élménynek. Nagyra értékelem ezt, és mikor oktatok, én is nagy hangsúlyt fektetek rá, hiszen így lehet törzsvendég a vendégből.

 

Számos területen dolgoztál már a kávé világában, mit tanácsolnál azoknak, akik ezen a területen építenének karriert?

Szerintem egy karrier ívét meghatározza az is, hogy szeretjük-e, amit csinálunk. Én nagyon szerencsésnek tartom magam, imádom a munkámat, húsz év után még mindig tartogat kihívásokat. Folyamatosan képeznie kell magát a szakembernek, ha hiteles akar maradni. A kiállítások és a versenyek létét is fontosnak tartom, rengeteget lehet tanulni ezekből. Egy-egy versenyt megelőzően az érzékszervi bíráskodás sok felkészülést követel, a kóstolás és az illatolás is része ennek, ahogyan a fűszermentes diéta is. A sokrétű ismeret szakmán belül elengedhetetlen, gondolok többek között magára a kávéra, az eszközökre, a technológiákra, és persze a piaci trendek ismeretére. A mi szakmánkban a mai napig él a gentleman agreement, én ebben szocializálódtam, és úgy látom, megtérül. Fontosnak tartom a tiszteletet és a nagy fokú szakmai alázatot, az arrogancia hosszú távon nem működhet egy olyan emberközpontú hivatásban, mint a vendéglátás. Érdemes egy-egy tapasztalt mentor tanácsait és útját megismerni, esetenként megfogadni. Korábban nehéz volt nőként érvényesülni ebben a szakmában, de ma már szerencsére nem kell ilyen előítéletekkel megküzdeni.

zsofi2.jpg
A KávéBár Bazáron az Alpro kreatív kávés versenyén a Cafe Frei baristával
bottom of page