top of page
újhullán nyitó.jpg

IRÁNY NICARAGULA!

CSÚCSKÁVÉK A FENYŐERDŐK ÖLELÉSÉBŐL.

AHOL A KÁVÉ A TÚLÉLÉST JELENTI.

A közép-amerikai Nicaraguának minden természeti adottsága megvan ahhoz, hogy kiváló minőségű kávét termesszen. Az elmúlt másfél évszázad azonban mégis az egymást váltogató természeti katasztrófák, valamint a gazdasági és politikai instabilitás okozta károkból való talpra állás jegyében telt. A nicaraguai farmerek kitartásának köszönhetően azonban mára a kávé Nicaragua fő exportcikke, és az itt termelt arabicák világszerte elismertté váltak különleges minőségükről.

nicaragua ujhullamos.png

A kultuális újhullámos kávénk Nueva Segovia Nicaragua északi részéről, Honduras határa mellől származik. A helyi gazdák kis ültetvényeket művelnek, az átlagos terület körülbelül három hektár. A családi farm tulajdonosa, Daniel Rodríguez több mint harminc éve vásárolta meg a fenyőfákkal beültetett apró területet, és kezdett bele a Maracaturra cserje telepítésébe. Mára olyan csúcsminőségű arabica kávék kerülnek ki az időközben héthektárossá bővült farmról, melyekkel rendszeresen részt vesz a Cup of Excellence kávéminősítő versenyen. A közép-amerikai kávék édesebbek, és ha a savtartalom található benne, akkor általában alacsonyabb árnyalatú sárgabarack vagy a papaya.  Sokkal jellegzetesebbek az étcsokoládé, a nugát, a karamellára vonatkozó utalások. Gazdag csokoládé és mandula édesség jellemző a Nueva Segovia régió kávészemekre. Mind a termékeny vulkáni talaj, mind a tengerszint feletti magasság és az árnyék, amelyben a kávéfák nőnek jelentősen hozzájárul a kávé aromájához és ízéhez. Innen érkezett tehát hozzánk, a szécsényi pörkölőbe az ízgazdag, különleges minőségű, natúr eljárással előállított nyerskávé, amelyből újhullámos kávéitalaink arabica espressó-ja készül. Mind a termékeny vulkáni talaj, mind a tengerszint feletti magasság jelentősen hozzájárul a kávé aromájához és ízéhez. Gazdag csokoládés és mandulás ízjegyek jellemzők a régióból származó kávészemekre.

MIT JELENT A MÉZES ELJÁRÁS?

A kávé Nicaragua sikertörténete A huszadik század második felében Nicaraguának szembe kellett néznie pusztító földrengéssel, önkényuralmi rendszerrel, hurrikánnal, majd a kávéválsággal. A gazdasági és politikai helyzet stabilizálódása után, a szakszervezetek által kiharcolt földreformnak köszönhetően azonban az elmúlt másfél évtizedben több ezer család jutott ültetvényhez. A termelőszövetkezetek szerveződni kezdtek, hogy könnyebben tudjanak alkalmazkodni a kávékereslet új igényeihez. Manapság a legnagyobb ernyőszervezet, a Nicaraguai Kávé Kistermelők Szövetkezeteinek Egyesülete (Asociación de Cooperativas de Pequeños Productores de Café de Nicaragua, CAFENICA) a kisbirtokos vállalkozások több mint 80%-át tömöríti és képviseli azok gazdasági és politikai érdekeit nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Jelenleg a kávé Nicaragua fő exportcikke, melyből évente mintegy 200 millió dollár bevétel származik és több mint 280 ezer munkahelyet teremt, mely komoly eredmény a közel 50%-os munkanélküliséggel küzdő hatmilliós országban

Depositphotos_522989524_XL.jpg
bottom of page