top of page

TUD RÓLA... HOGY AFRIKÁBAN A KÁVÉFARMOKON DOLGOZÓK SZINTE ÉHEZNEK?

A TANZÁNIAI KILIMANDZSÁRÓ TALÁN A LEGJOBB PÉLDA ERRE. HIÁBA TEREM A HEGYOLDAL ÜLTETVÉNYEIN KÜLÖNLEGESEN FINOM KÁVÉ, A TERMELŐK TÖBBSÉGE EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA ÉL. NAGY ESÉLLYEL CSAK A FAIR TRADE, A LELKIISMERETES KERESKEDELEM SEGÍTHET RAJTUK.

A FEKETE FÖLD FEKETÉJE

A Kilimandzsáró vulkanikus talaja és az időjárás kedvez a kávécserjének. Remek kávé terem arrafelé. A legfrissebb statisztikai adatok szerint Tanzániában 2,4 millióan élnek, pontosabban „tengődnek” kávétermesztésből.  

Fenntarthatóság, Fair Trade, társadalmi felelősség – minden tudatos fogyasztó számára fontos fogalmak ezek a nyugati világban. Lassan mi magyarok is eljutunk odáig, hogy a vásárlási szokásainkon képesek leszünk változtatni, és inkább levenni a polcról azt a terméket, amelyen ott látjuk a lelkiismeretes kereskedelem logóját, mégha kicsit drágább is. A Cafe Frei-ben mi már régóta forgalmazunk ilyen kávékat. De legyünk őszinték magunkhoz, valójában sejtelmünk sincs, hogy mit is jelent mindez a valóságban. 

Ma már számos program létezik, amely a nyomorgó kávétermelők életkörülményein próbál javítani a Fair Trade szabályai szerint. A cél, hogy a tisztességes felvásárlási árakon keresztül megfelelő munkát, kielégítő szociális körülményeket, működő egészségügyi ellátást, és a korábbinál jobb tanulási lehetőséget biztosítanak a kávéföldeken dolgozóknak. 

A Kilimandzsáró lankáin például a termelők szövetkezetet alapítottak a hamburgi székhelyű kávékereskedő cég, a LIST & BEISLER segítségével. Mi, a Cafe Freiben most már évek óta sok-sok tonnányi kávét vásárolunk a List & Beisler munkatársaival közösen, tőlük és rajtuk keresztűl. Nem csak TANZÁNIÁBÓL, hanem RUANDÁBÓL, BURUNDIBÓL ÉS ETIÓPIÁBÓL is.

A németek alapítványt hoztak létre, melynek segítségével rendszeres tréningeken tanítják a tanzániai kávéfarmereket. Ezekben a hónapokban éppen újraültetnek rengeteg kávédűlőt a Kilimandzsárón, hogy pótolják a 100 éves, már kiszáradó cserjéket. Hamburgi barátaink fórumot biztosítanak, ahol a helyiek megvitathatják a gyakorlati kérdéseket. Azt például, hogy miképp is kell metszeni a kávécserjét, növelni a hozamot, vagy például azt, hogy mivel irtsák a gyomot, szintén a hozam- és így a bevételnövelés érdekében. 

Ha önök nálunk, a francia kávékonyhából választanak italt, vagy például a latinból, akkor pár forinttal önök is segítenek. A List & Beisleren keresztül most éppen a Kilimandzsáró nehézsorsú kávétermelőin. 

shutterstock_15555172.jpg
kilimandzsi.jpg

tudta_(1_of_1)_másolat_2.jpg

bottom of page