TUD RÓLA...

HOGY A ROBUSTA LEHET A JÖVŐ KÁVÉJA?

A kávévilágban – és különösen az úgynevezett specialty, vagyis a csúcsminőségű kávék piacán – régóta uralkodó nézet, hogy az arabica fajták adják a kávék ízkarakterét, ezekből lehet igazán finom, minőségi kávékat pörkölni. Az utóbbi években azonban egyre hangsúlyosabb téma a kávéipar fenntarthatósága, ami számos kérdést felvet és újragondolásra készteti a piaci szereplőket.     

Tényleg az arabica az egyetlen kávéfajta, amely minőséginek tekinthető? A robustának mindig rossznak kell lennie? Nézzük a számokat. 
 

A globális kávétermelés mintegy 40% -át a robusta adja. Gyorsabban növekszik, mint az arabica,és jobban tolerálja a szélsőséges időjárási viszonyokat, de a gyártás és a feldolgozás során általában nem kapja meg ugyanazt a gondosságot és figyelmet. 

Gyenge íze miatt a robustát a kávérajongók széles körben elutasítják. De ha a minőségre összpontosítva termesztik és dolgozzák fel, igenis készülhet belőle finom kávéital! Ha ízről és aromáról van szó, az arabica valóban összetettebb, mint a robusta. Ez részben annak köszönhető, hogy a két faj kémiai szinten különbözik egymástól. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a kávé minősége nemcsak a bab kémiai tulajdonságaiból adódik, hanem emberi döntések sorozatából is. 

Az ízletes arabica különlegességek, amik például nálunk, a Cafe Frei újhullámos kávékonyhájában is szerepelnek, nem csupán a természet ajándékai, hanem évszázadok óta tartó termesztési kísérletezések eredményei, amelyek a minőséggel kapcsolatos tényezőkre helyezték a hangsúlyt. Emellett a gyártási, feldolgozási, pörkölési és italkészítési döntések tovább befolyásolják a kávé érzékszervi tulajdonságait. 

Egyre több tanulmány hívja fel azonban a figyelmet, hogy ha a robustát is hasonló odafigyeléssel kezelnék a termesztéstől kezdve a termés betakarításán és feldolgozásán át a pörkölésig, annak óriási, pozitív hatása lehetne a teljes ellátási láncra. A minőség javításával megnőne a kereslet a drágábban értékesíthető robusta fajták iránt, ami ösztönző volna a farmerek számára is. Ennek érdekében néhány kávés szervezet elkezdte megváltoztatni a robustával kapcsolatos szemléletet, bevezették a Fine Robusta fogalmát, és kidolgozták a piaci szabványait. 

 

 

 

A minőségi robusta mellett szóló legfontosabb érv, hogy miközben a kávé iránti kereslet egyre növekszik, az éghajlatváltozás miatt egyszerűen már nem tudnak a kávétermelő régiók elegendő mennyiségű arabicát termeszteni. A robusta viszont ellenállóbb, gyorsabban nő, könnyebb és olcsóbb a termesztése. Alacsonyabb magasságokban is ültethető, mint az arabica, és a magasabb koffeintartalom miatt (amely természetes növényvédő szerként szolgál) kevésbé sérülékeny a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Kedvezőbb ára pedig újabb erős érv a Fine Robusta fejlődésének és a különleges kávék piacán elfoglalt helyének támogatására. Ennek eredménye lehet, hogy a prémium kategóriás fogyasztói árak nem emelkednek, miközben a farmerek számára jövedelmezőbbé válhat a termelés. 


A specialty kávékultúra képviselői előszeretettel hangsúlyozzák az etikus kereskedelem és a fenntarthatóság elvét, ehhez azonban széles körben nyitni kell, kellene a robusta felé, javítani a minőségét és ezáltal a hírnevét. Egyre többen rokonszenveznek ezzel a gondolattal, úgyhogy könnyen lehet: a robusta lesz a jövő kávéja, akár csúcsminőségű tételekben is.   
 

shutterstock_704999935_RGB.jpg
shutterstock_495745255_RGB.jpg