top of page
perunyito_445574488_XL.jpg

IRÁNY PERU!

CSÚCSKÁVÉ AZ INKÁK FÖLDJÉRŐL.

SPECIALITY 87,5 PONT ARABICA

Ahol dzsungelek és termálforrások

Peru, az Andok legnagyobb területű országa, az Inka birodalom központja volt. Az ország éghajlata nagyon változatos, a hegyvonulat keleti lejtőin termesztik a kávét - kizárólag arabicát, legfőképp Typica és Caturra variánsokat. A kávé 95 %-a a környék kistermelőitől származik, akik mindössze 2-3 hektár földterületen gazdálkodnak. Többnyire olyan gazdálkodó családokról van szó, akiknél hosszú hagyománya van a kávéfarmok művelésének, mivel Peruban a 18. század óta termesztenek kávét.

Depositphotos_150167388_L.jpg

Az Andok keleti lejtőin található három kiemelkedő kávétermesztő terület a Chanchamayo, az Amazonas és a San Martin régiók, valamint a déli felföld. Nyári újhullámos kávénk Chanchamayo tartományból érkezett, hegyekkel körbevett, dzsungelerdők, gyönyörű vízesések és termálforrások közelében található ültetvényekről. A kávétermesztési terület mintegy 75%-a 1000–1800 méter (3300–5900 láb) magasságban fekszik, az árnyékos területeken pedig hektáronként 2000 növényt telepítenek. A gazdálkodást nagyrészt kistermelők végzik, a kávét pedig kézzel válogatják.

Mézes feldolgozás

Közép-Amerikában elterjedt ez a módszer, melynek során az érett cseresznyéket vízzel teli tartályokba töltik és átmossák. Az éretlen szemek felúsznak a víz tetejére, ezáltal ki is válogatják a szemeket. Hántológépek segítségével eltávolítják a magról az érett gyümölcshúst. Fontos, hogy a hántológép a gyümölcs húsát eltávolítja, de az úgynevezett „nyálkaréteg” a magon marad. Lényeges eleme, hogy pontosan be tudják százalékosan állítani a hántológépekkel, hogy mennyi gyümölcshús maradjon a kávébabokon.

A legegyszerűbb az úgynevezett „fehér méz” technika, amikor a gyümölcshús 80-90 százalékát eltávolítják a magról, tehát csak nagyon kis mennyiség marad. Ilyenkor a kávészem egy-két nap alatt megszárad a napon, a gyümölcshús foszlányok pedig teljesen kifehérednek. Innen jön az elnevezés, a „fehér méz” (ennek az eljárásnak a gyorsaság dacára is jár már a méz szócska, mert a mindössze párnapos erjedés is okoz némi édesedést a tisztán kimagozott kávészemekhez képest).

A „sárga méz” eljárásnál a gyümölcshús fele marad a magon, a „piros méz” technikánál viszont már a 80-90 százaléka. A csúcs a „fekete méz” technika, ilyenkor gyakorlatilag az egész gyümölcs, az összes „hús” rajta marad a magon, csak a héját távolítják el.

A „fekete méz” eljárásban már annyi gyümölcshús marad a kávén, hogy három hétig kell a napon szárítani ahhoz, hogy a nedvesség teljesen eltűnjön a szemekrő

bottom of page