top of page
KILENCEDIK LECKE

Őrleménydurvaság

Eszközök és szemcsefokozatok

Akik a kávézóinkban szoktak szemes kávét vásárolni, minden alkalommal hallhatják baristáink kérdését: leőröljük-e mi helyben a kávét?
Ha igen a válasz, akkor jön a következő megbeszélnivaló, hogy milyen eszközhöz és milyen finomságúra. De mit jelent ez pontosan? Ahányféle kávékészítési eljárás és kávés eszköz létezik, annyiféle őrleményszemcse-fokozat is. Más őrleménytől lesz
tökéletes az espresso, mint az ibrikben főzött arab vagy a hosszan csepegtetett, filteres kávé. Fontos, hogy mindig a kávékészítő eljárásnak megfelelő őrlésfinomságot használjunk. Ha túl durva az őrleményünk, az eredmény vizes, híg és savas kávé lesz. Ha viszont túl finom szemcséjűre őröltük az eszközünkhöz képest, akkor tömény és keserű lesz az elkészült kávé.

1 PÚDERFINOMSÁGÚ ŐRLEMÉNY

Ez a legfinomabb szemcseméret, melyet a rézibrikes, arab-török kávékhoz használunk. Ehhez a púder finomságú őrleményhez adjuk hozzá a vizet, és recepttől függően a további ízesítőket (pl narancs, fahéj, kardamom, füge). Ezután kell háromszor felforralni, majdnem kifuttatni, majd hagyni leülepedni a kávét.

IMG_2814.JPG

2. ESPRESSO ŐRLEMÉNY

Picit durvább szemcseméretű őrleményt használunk az espresso gépek esetében. Tapintásra ez a liszthez hasonló. Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb a kontaktidő (amikor a kávé és a víz kapcsolatban van), annál durvább őrlemény javasolt.

IMG_2814.JPG

3. MOKKA ŐRLEMÉNY

Közepes durvaság őrlemény való a legtöbb otthoni géphez. A kotyogós, a Szarvasi, sőt, a filteres gépek is akkor készítenek szépen lefolyó, megfelelően „testes” kávét, ha az őrlemény kellően durva a hosszabb lefőzési időhöz. Általában ezt az őrlésfinomságot ajánljuk a nálunk vásárolt kávékhoz.

IMG_2814.JPG

4. FRENCH PRESS ÉS HIDEG CSEPEGTETÉS

Szemcsés, durva őrlemény javasolt azokhoz az eszközökhöz, ahol a kávé „áztatása” percekig is eltart. A French Press esetében például ez 6-8 perc is lehet, a japánoknál kedvelt, hidegen csepegtetett eljárásnál pedig akár több óra! Manapság a filteres, csepegtetős kávékhoz már külön is fejlesztenek őrlőket a minél precízebb beállítás érdekében

IMG_2814.JPG
bottom of page