top of page

MI A CAFE FREI?

„különleges utazás a kávé világába”

Nálunk a vendégek „megkóstolhatják” a világot. Izgalmas ízutazást tehetnek a nyelvükkel a világ öt kontinensén. Kávék, sütemények, forró csokik, egészségitalok, teák és még számtalan házi készítésű termék, érdekes recept, különleges ízkombináció. Italaink mindig frissen pörkölt, kézzel többször átválogatott, arabica ültetvény-kávé ritkaságokból készülnek. A Cafe Frei-ben csak kávéitalból hetven félét kínálunk a hozzánk betérő vendégeknek, mert nálunk az összes jelentős „kávé-konyha” (olasz, francia, japán, arab, amerikai, latin) megtalálható.

A KÉT TAMÁS

„az utazás izgalma és kifinomult íz-élmény”

A CAFE FREI-t két barát alapította: A regényíró Frei Tamás, egykori tévés világutazó, aki az elmúlt évtizedekben több mint 150 országot látogatott meg és rajongással szereti a kávét és a vele összefüggő világot; illetve Langár Tamás közgazdász, élelmiszeripari vállalkozó, aki több mint 30 év tapasztalattal a birtokában a hálózat működtetését üzleti oldalról segíti.

Az első CAFE FREI kávéház 2007 áprilisában nyílt meg Magyarországon, azóta a kávéházi Franchise-hálózatunk folyamatosan bővül. Mára az ország legnagyobb kávéházláncává nőttünk. Egyedülálló Franchise-rendszerünknek köszönhetően a 2013-as év nemzetközi áttörést hozott számunkra, amikor megnyitottak az első közép-európai kávézók. Azóta már Franciaországtól kezdve egészen Dubaiig üzemeltetünk kávézókat. Többek között még olyan egzotikusnak számító országokban is, mint Szaúd-Arábia.

web.infograf.01.png

FREI TAMÁS

„csúcsminőség verhetetlen áron”

Frei Tamás az elmúlt évtizedekben bejárta a világ szinte összes jelentős kávétermelő régióját. Végül a kávézás egyik pápájának tartott olasz Marco Cremonese, valamint a Cafe Frei vezető baristája és pörkölőmestere, meg persze a helyi termelők segítségével alakult ki az a különleges szemeskávé válogatás (három kontinens közel húsz országából), amely hetvenféle kávéitalunk alapját képezi. A cserjétől a csészéig követve, ellenőrzött forrásból, mindig frissen pörkölve, autentikus receptek szerint elkészítve.

ARABICA KÁVÉ

„ültetvény-kávé ritkaságok specialistája”

Kézzel szedett és szemenként átválogatott kávéinkat a világ legjobb minőségű arabica ültetvényeiről hozzuk. Szinte minden termelőt személyesen ismerünk. Csak ellenőrzött forrásból, igazolt eredetű zöldkávét vásárolunk. Törekszünk arra, hogy egyre több organikus biokávét tegyünk az italainkba, és ezeket a viszonteladók profitját kihagyva, vagyis a vendégeink pénztárcáját kímélve, hozzuk el magyarországi pörkölőüzemünkbe. A nálunk fogyasztható kávék kilencven százaléka rendelkezik valamilyen nemzetközi környezetvédelmi tanúsítvánnyal.

NEM

„CSAK”KÁVÉ

„elhozzuk a világ különleges ízeit és aromáit”

Kávéink többségét koffeinmentesen, édesítés nélkül, és sokféle tej-alternatívákból kérhetik vendégeink. A kávékon kívül nagy választékban kínálunk prémium minőségű szálas teákat és gyümölcs, fűszer főzeteket. Sokféle forró csokinknak külön rajongó tábora van! :-)

A melegebb napokra vagy csak mennyei szomjoltónak a jeges kávék és tea kínálatunk mellett házi limonádékat és shakeket is ajánlunk.

Az italokon kívül pék- és cukrászsüteményeket, szendvicseket, valamint különleges, saját fejlesztésű sós termékeket is árulunk széles választékban. A tradicionális péksüteményektől kezdve az egzotikus desszertekig szinte a teljes választékot saját üzemeinkben állítjuk elő. 

BÜSZKÉK VAGYUNK RÁ

„proudly Hungarian”

Saját pörkölő- és csomagolóüzemmel rendelkezünk Szécsényben, ahol manufakturális körülmények között pörköljük a három kontinens közel húsz országából behozott nyerskávékat, melyek hetvenféle kávéitalunk alapját képezik. Pásztón építettük fel a süteményeket és fagylaltokat gyártó sütőüzemünket, számottevő fagyasztó kapacitással kiegészítve. Üzemeinkben és kávéházainkban jelenleg több mint 300 kollégánknak biztosítunk munkát.

MAGYARORSZÁGON PÖRKÖLVE

MAGYARORSZÁGON CSOMAGOLVA

MAGYAR MUNKAERŐT ALKALMAZVA

hu_cftrading.png
web.infograf.02.png

LELKIISMERETES KERESKEDELEM

Mit jelent számunkra lelkiismeretesen kereskedni?

A Cafe Frei alapfilozófiája, hogy a viszonteladókat, ahol csak lehet, megpróbáljuk kihagyni a rendszerünkből. Olcsóbbak szeretnénk lenni, ezért nem fizettetjük ki vendégeinkkel a külföldi és a magyar viszonteladók profitját. Közvetlenül a termelőktől vásároljuk alapanyagaink nagy részét, Magyarországon éppúgy, mint külföldön. Számunkra ez a Lelkiismeretes Kereskedelem.

„Afrikában, vagy hát Afrikából háromféleképpen lehet kávét vásárolni" – mondja Frei Tamás arról, hogy a Cafe Frei miként jut hozzá az Önöknek kínált kávék egy részéhez – „vagy sok energiával, közvetlenül a termelőtől, az ültetvényeken. Vagy kényelmesen, az úgynevezett Cooperative-októl, a farmerek nagykereskedelmi szervezeteitől. Esetleg már eleve Európában, a nagy árréssel dolgozó felvásárlóktól, soha el nem jutva Afrikába, egy ültetvényre. Olyan ez, mint a borvásárlás Magyarországon. Ha közvetlenül a szőlősgazdától vesszük a bort, akkor olcsóbb lesz, mintha kereskedőtől vennénk, a boltban. Viszont a szőlősgazda is jobban jár, ha nekünk adja el, hiszen a viszonteladó árrésén megosztozunk, többet kap tőlünk, mint amennyit a kereskedő adna neki!"

Vagyis mindenkinek megéri, hiszen a nagybani felvásárló és az ő profitja kimarad a rendszerből!

A Cafe Frei alapítóinak egyik bátor és újszerű alapgondolata az volt, hogy kimondták: Magyarországot alapvetően a „második világnak” tekintik abban az értelemben, hogy a magyar vásárlók valójában mennyi pénzzel is rendelkeznek. Magyarország ebben a tekintetben (egyelőre még) nem az „első világ” része, nem Németország, és nem Franciaország. De nem is a harmadik világ.

A Cafe Frei számára ezért a Lelkiismeretes Kereskedelem többet jelent a hagyományos Fair Trade elveinél, mert az csak a harmadik világbeli termékek és az első világ közötti viszonyról szól. Magyarország esetében viszont belép az az elvárás is, hogy miért kellene egy harmadik világbeli terméket (kávé) „átpörgetni” az első világon, és ezek után eladni (az első világ profitját is beépítve az árakba) a második világban, Magyarországon, ahol igenis kevesebb pénzzel rendelkeznek a vásárlók, mint az úgynevezett első világban.

„A Cafe Frei elindításának épp ez volt az egyik alapgondolata” – mondja minderről Frei Tamás. „Nem értettük, hogy miért az első-világbeliek (olaszok, osztrákok, németek) mennek el a harmadik világ ültetvényeire, ők importálnak, pörkölnek, csomagolnak, hiszen így az árakba az ő összes költségük beépül, majd erre még rákerül a magyar viszonteladók profitja is… ezért lesz végül egy csésze kávé drágább Miskolcon, mint Firenzében.”

A Cafe Frei viszont a kávét a harmadik világból (Afrikából, Közép- és Dél-Amerikából) közvetlenül hozza a második világba, Magyarországra, vagyis mi megyünk el érte, mi pörköljük, csomagoljuk és szállítjuk.

Üzletfilozófiánk elmagyarázásakor ezért használunk más kifejezést, magyar kifejezést, nem a Fair Tradet, hanem a Lelkiismeretes Kereskedelmet. Mert mi, a Cafe Frei csapatának tagjai, mindenekelőtt a magyar vásárlókkal szeretnénk fairek lenni, velük mindenképpen.

 

A vállalkozás ezen felül elkötelezett a környezet védelme mellett is. Ahol lehet, ott újrahasznosított papírt és csomagolóanyagot használunk, mint ahogy igyekszünk egyre több Európai Uniós tanúsítvánnyal rendelkező bio-terméket is beszerezni. A Cafe Frei egyetért a Rainforest Alliance céljával, az esőerdők védelmével, mint ahogy törekszünk arra is, hogy vendégeink ültetvénykávé különlegességeink között mindig találjanak Fair Trade kávékat.

A CAFE FREI üzletfilozófiája, hogy csúcsminőségű termékeket kínáljon a vásárlóinak – verhetetlen áron. Mi nem a legolcsóbbak akarunk lenni a piacon, hanem az összes termékszegmensünkben, ár-érték arányban („value for your money”) szeretnénk az elsőszámú szereplő lenni.

bottom of page