top of page
TIZENKETTEDIK LECKE

Cold Brew

avagy hidegen csepegtetés lépésről lépésre

Előző lapszámunkban a hidegen áztatásról volt szó, ezúttal pedig egy másik japán módszer, a csepegtetés következik. Türelemre most is is szükség lesz, hiszen minimum öt órán keresztül zajlik a hideg oldódás, szó szerint cseppenként. Viszont az eredmény miatt megéri kivárni, mert magas koffeintartalmú, mégis lágy textúrájú, szinte teaszerű italt kapunk a csészénkbe. Jéggel szervírozva tökéletes, ízgazdag kávé a meleg nyári napokon.

1. A laboratóriumokba kívánkozó hidegen cse-pegtető „torony” legfelső tégelybe jég és víz kerül, azonos arányban. Érdemes szűrt vizet használni és a jégkockákat is abból készíteni. Mi az 1:8 kávé-víz arányt javasoljuk, de ezzel mindenki ízlés szerint kísérletezhet.

IMG_2814.JPG

2. A középső tégelybe kerül a frissen és durvára őrölt kávé. Ha finom őrleményt használnánk, nemkívánatos ízek is kiáznának a kávéból. Helyezzünk alá papírfiltert, hogy az megszűrje a kávét. Érdemes a tetejére is tenni, hogy  a csepegő víz egyenletesen nedvesítse át.

IMG_2814.JPG

3. A csap segítségével állíthatjuk be a csepegés sebességét. A kívánt ízintenzitás függvényében 40-60 csepp/perc az ideális. Néhány óránként ellenőrizzük a folyamatot, mert ha lederesedik a csap, lelassul vagy megáll a csepegés. A teljes mennyiség  4–12 óra alatt csepeg le.

IMG_2814.JPG

4. Az alsó lombikba csepeg le a kész kávé. A teljes mennyiség lecsepegés után hűtőben tárolva három napig áll el. Vigyázzunk, mert bár lágy az íze, nagyon magas a koffeintartalma, kétszer-háromszor több koffeint tartalmaz, mint az azonos mennyiségű espresso kávé.

IMG_2814.JPG
bottom of page