top of page
HETEDIK LECKE

V60

Japán tölcsér, a baristák kedvence

A V60 Dripper különleges kialakítású, Japánból származó kávés eszköz, amelyet filterkávé készítésére használnak. Eleinte üveg- és kerámiatölcsérrel gyártották, később már fémmel és műanyaggal is. A V60 neve arra utal, hogy a tölcsér 60°-os szöget zár be (vektor 60). Rendkívül egyszerű és kényelmes vele dolgozni, pár perc alatt készíthető el az izgalmas, aromákban gazdag forró kávé. Kúp alakú kialakításának köszönhetően az őrlemény ideális vastagságú réteget alkot, melynek felületére a körkörösen öntött víz minden oldalról a középpont felé áramlik. Ezáltal jobb a kávé lefolyása, ami gazdagabbá teszi a kávé ízét. A baristák is nagyon szeretik használni a pultban és az otthoni kávézáskor egyaránt.

1. ELŐKÉSZÜLETEK 

Melegítsünk vizet, lehetőség szerint tisztított, lágyított vizet használjunk. Amíg a víz melegszik, a V60 tölcsért (dripper) helyezzük rá közvetlenül egy csészére, vagy kiöntőre. Egy papírfilternek hajtsuk be a perforált szélét és helyezzük szétnyitva a tölcsérbe. A forró (kb. 80-90°C hőfokú) vízből körkörös mozdulatokkal öntsünk a tölcsérbe annyit, hogy a papír jó alaposan átázzon.

IMG_2814.JPG

2. A KÁVÉ FELÖNTÉSE 

Mérjünk ki a frissen, szemcsésebbre őrölt kávét, (egy személyre számítva 12-15g őrleményt), majd óvatosan szórjunk a papírfilter aljába. Melegítsünk fel 2-2,50dl vizet 85-92 °Celsius-fokra. Annyi vizet öntsünk körkörös mozdulattal a filter közepébe a kávéőrleményre, hogy az átnedvesedjen. Ügyeljünk arra, hogy a víz közvetlenül ne érintse a papírt. Várjunk kb. 30 másodpercet. Ez idő alatt az őrlemény megszívja magát, kicsit felhabosodik a felszíne.

IMG_2814.JPG

3. A KÁVÉ LECSEPEGTETÉSE 

Az előáztatás leteltével folytathatjuk a feltöltést lassú, a középponttól kifelé majd vissza a középpont felé haladó körkörös mozdulatokkal – spirálban, „csigavonalban” haladva. Törekedve arra, hogy a kávéőrleményen a víz szintje állandó (két-három ujjnyi) maradjon, azaz olyan tempóban öntsük fel, ahogy csepeg lefelé. Az előáztatási időt nem számítva a kávé nagyjából 3 perc alatt fog lecsepegni.

IMG_2814.JPG

4. A KÉSZ KÁVÉ 

Az őrleményen kívül az öntés sebességével tudjuk beállítani az elkészült kávéital testességét. Lassan csepegtetett vízzel erősebb, testesebb jelleg érhető el, míg a gyors öntéssel alacsony kioldódást és ezáltal lágyabb textúrát kapunk. A végeredmény mindkét módszerrel ízgazdag, a kávé karakterét szépen megmutató ital lesz.

IMG_2814.JPG
bottom of page