TUD RÓLA…
hogy 2022 egyik fő kávétrendje a prémium instant kávé?
IMG_2814.JPG

A pandémia számos fogyasztói szokást megváltoztatott, ez érvényes a kávéivásra is. A home office létnek köszönhetően hatalmas növekedés indult be a kiskereskedelmi piacon, hiszen a napi kávéitalunkhoz ragaszkodunk, csak épp más formában. Ez a tendencia késztette a kávégyártókat arra, hogy újragondolják az instant kávé fogalmát.

A pandémia számos fogyasztói szokást megváltoztatott, ez érvényes a kávéivásra is. A home office létnek köszönhetően hatalmas növekedés indult be a kiskereskedelmi piacon, hiszen a napi kávéitalunkhoz ragaszkodunk, csak épp más formában. Ez a tendencia késztette a kávégyártókat arra, hogy újragondolják az instant kávé fogalmát. 

Például rájöttek, hogy akár prémium minőségben is érdemes lenne előállítani. Ugyanis felismerték, hogy rengeteg olyan kávéfogyasztó van, akinek nincs otthoni kávégépe, még kapszulás sem. Megszokták viszont a tisztességes minőségű irodai kávét, az elviteles kávét, az autóból rendelhető drive-through kávékat, vagyis van igényük a rendszeres fogyasztásra. Beruházni viszont nem akarnak semmilyen eszközbe, hanem gyors és kényelmes megoldás keresnek. Ők lettek a célcsoport azon cégek számára, akik piacra fogják dobják a prémium minőségű instant kávéikat hamarosan. Folyékony kávékoncentrátumként, dobozos kávéital alapanyagaként és kávépor verzióban is elérhető lesz egyre szélesebb körben. 


De mit jelent az instant kávé? 

Az azonnal oldódó kávé térhódításához a kezdőlökést a nagy gazdasági világválság jelentette. 

Ekkoriban – a legtöbb árucikkhez hasonlóan – kávéból is túltermelés mutatkozott. Ez volt az egyik oka, hogy a brazil kormány megkereste a svájci Nestlét: dolgozzon ki egy hatékony módszert, amivel a felhalmozódott kávékészleteket tartósítani lehet. Bár instant kávé már a Nescafé előtt is létezett, a cég újfajta eljárást használt, az úgynevezett fagyasztásos szárítást. Ennek köszönhetően a kávé tovább megőrizte frissességét és szállítani is könnyebb volt. 

Számos tévhit kering azzal kapcsolatban, miszerint adalékanyagok, állományjavítók, aromák, esetleg színezékek hozzáadásával pótolják az instant verziókban a valódi kávét. Nos, ez nem igaz, az instant kávé is 100%-ig kávéból van. Tagadhatatlan, hogy sem az illata, sem az íze, sem pedig az ereje nem mérhető egy frissen készült eszpresszóéhoz. Ez részben a gyártástechnológiának köszönhető, hiszen többször is intenzív hőkezelésen esik át, illetve fagyasztják is, és kivonják belőle a vizet. Ugyanakkor az is igaz, hogy általában olcsó és gyengébb minőségű kávébabot használnak a feldolgozás során, melyből frissen pörkölve sem lenne jobb a kávéitalunk. 

Ezen a gyakorlaton kezdett el változtatni pár gyártó, bizonyítva, hogy prémium kávéból az instant végeredmény is finomabb lesz.