TUD RÓLA
…a kávé útja a farmtól a pörkölőig
Sokszor írtunk már arról, mennyi ember munkája kell ahhoz, hogy a kávécserje termése illatos, forró italként a csészénkbe kerüljön. Sokan nem tudják, hogy a kávéfarmokon nemcsak a termesztés és szüretelés zajlik, sok estben itt kezdődik a feldolgozás is. Persze vannak farmerek, akik központi feldolgozó-állomásoknak adják el a kávéjukat, de sokan maguk oldják meg a feladatot. Minden esetben a termésnek megfelelő eljárással tisztítják meg és szárítják ki a friss kávécseresznyéket.
A hibás szemeket szelektálják, majd pár hét pihentetés következik. Utána speciális hántológép segítségével megszabadítják a termést a száraz buroktól, hogy hozzáférjenek a zöld babokhoz. A kávészemeket ezután már kézzel válogatják, és minőségüknek megfelelően különböző kategóriába sorolják színük, súlyuk és méretük alapján. A válogatásnak léteznek persze ipari módozatai is. Ilyenek például a kávészemek színét figyelő gépek, vagy az olyan eszköz, amelyik súly szerint osztályozza a termést. A nyerskávé, vagyis a zöld kávébab megfelelő körülmények között hosszú hónapokig tárolható minőségromlás nélkül. Erre azonban a trópusi termőterületek – elsősorban a magas hőmérséklet és a páratartalom miatt - nem alkalmasak. A bezsákolást követően célszerű, ha minél előbb hajóra kerül a szállítmány, mert még így is hónapokig tarthat, amíg a pörkölőbe ér. Épp ezért van szükség a megfelelő csomagolásra. Régebben közvetlenül a juta- vagy vászonzsákba öntötték a babokat, ezek viszont nem védenek százszázalékosan a nedvességtől. Az újabban használt műanyagzacskók már valamivel jobbak, de még ezek sem tudják teljesen kizárni a nedvességet. Manapság a drágább és különlegesebb kávék úgynevezett Grainpro zacskókba kerülnek, mielőtt jutazsákokba csomagolják őket. A GrainPro olyan többrétegű légmentes mezőgazdasági zsák, amely belső bélésként hermetikus szállítást biztosít a kávénak. Sem nedvesség, sem külső levegő nem éri a kávészemeket az ültetvénytől a pörkölőüzemig tartó utazásuk során. Az áru így több mint egy évig tárolható. A GrainPro gátolja a rovarfertőzést és a gombás szennyeződések növekedését is anélkül, hogy befolyásolná a termék minőségét. De még ez sem elég ahhoz, hogy a kávészemek minőségromlás nélkül kibírják a hosszú tengeri utazást. A 60 kilós zsákokat speciális konténerekbe pakolják. Általában 270-320 zsák „utazik” együtt. Ezekben a konténer-tárolókban a zsákok közé ékelve speciális nedvszívó rétegeket alkalmaznak, hogy az alacsony páratartalmat szabályozni tudják. A kávészállítmány egyébként kettős ellenőrzésen megy keresztül: a zsákokat kiszállítás előtt és a rendeltetési helyre érkezéskor is lemérik. Ellenőrzik, történt-e súlycsökkenés (vagyis kiszáradás) az út során, és a tengeri utazás nem befolyásolta-e a kávé tulajdonságait.