top of page

80.LAP

Rea Milla
Rea Milla

Rea 2013-ban, alig tizennégy évesen menekült el Szomáliából egy kényszerházasság elől, édesanyja támogatásával. Több mint egy éven át  utazott egyedül különböző menekültcsoportokkal, és 2014 nyarán érkezett Magyarországra. Beszélt angolul, és az első mondat, amit ahatárnál a rendőrtől hallott az volt, hogy biztonságban van, és ha akar, itt maradhat az országban. Rea pedig maradt, a Fóti Gyermekotthonba került, ahonnan budapesti iskolába járt. Mára hibátlanul beszél magyarul, megkapta az  állampolgárságot, és hazánk egyik legnépszerűbb modellje lett. Idén elnyerte az Év Modellje  díjat, de tudatosan készül a későbbi karrierjére  is, a divat- és textiltervezés szakon tanul a Metropolitan Egyetemen. Mivel többször is megfordult már valamelyik kávézónkban, itt volt az  ideje, hogy magazinunkban is bemutassuk őt.


HOGYAN KÁVÉZIK REA MILLA?

"Reggel ébredés után rögtön készítek egy kávét hosszan főzve, növényi  tejjel, mert nem eszem húst. Magyarországon kezdtem el igazából kávézni, fiatal lányként Szomáliában ez egyáltalán nem szokás. Nálunk a kávé ünnepnek számít, a szomáliaiak nem kávéznak naponta, csak ha valamilyen esemény van. Ilyenkor többen összejövünk, süteményt eszünk, és hagyományosan, agyagedényben, többször felforralva készül a kávé. Meglepő volt, hogy itt Magyarországon mindenki kávézott naponta többször is, de most már én is így élek. Amikor hosszú napom van, ebédidőben is iszom még  egyet, ilyenkor szinte mindig espressót, és szeretem karamellával ízesíteni. Szívesen kávézom sokfelé a városban, van törzshelyünk, de szeretek fel - fedezni újdonságokat is.”

Rea Milla

Gyors és rövid

Espresso-beszélgetés 

 • Értelem vagy érzelem?

Biztos, hogy az értelmet választom, mert nagyon ra cionális vagyok. Megfontoltan döntök, bár szeretek  a megérzéseimre is hallgatni, de inkább ésszerűen és  céltudatosan gondolkodom.


 • Mi a legnagyobb luxus az életedben?

A szabad választás lehetősége, hiszen emiatt menekültem el a hazámból. Számomra a legnagyobb luxus, hogy szabadon kérdezhetek, lehetek kíváncsi, kimondhatom a véleményem, és saját döntéseket  hozhatok.


 • Mikor sírtál utoljára?

Nem vagyok sírós típus, talán két éve sírtam úgy igazán, ritkán fordul elő, hogy szomorúság miatt elsírom magam. Filmeken szoktam meghatódni, az sokkal gyakoribb.


 • Mikor voltál életedben eddig a legboldogabb?

Én azt hiszem, szinte mindig boldog vagyok, de ha egy emléket emelhetek ki, akkor az a pillanat volt, amikor megnyertem az Év Modellje címet.


 • Ha újjászültenél, kinek a bőrébe bújnál?

Szívesen élném ugyanezt az életet a problémáimmal együtt, és magamat választanám. De ha mást kellene, biztos, hogy filozófus lennék szívesen, szeretek filozófiai könyveket olvasni és közel áll hozzám a kü lönböző gondolkodásmódok megismerése.


 • Mi az a tehetség, aminek a legjobban örülnél, ha meglenne benned?

Orvos szívesen lennék, hogy életeket menthessek, bár ehhez inkább sok tanulás és kitartás kell. Talán a  színészet az, amiben el tudom képzelni, hogy tehetséges lennék. Készült velem egy film, a Könnyű leckék, amiben önmagamat kellett adnom, ehhez nem  volt szükség színészi képességre, de a forgatás után úgy éreztem, ebben akár jó is lehetnék.


 • Fontos, hogy mit gondolnak rólad?

Nem, bár függ attól is nyilván, hogy ki gondolja. De  nem csinálok valamit csak azért, hogy másoknak megfeleljek. Az alapján próbálok döntéseket hozni, amit racionálisan és emberileg is jónak tartok. Ha ez valakinek nem tetszik, az az ő gondja. Én tudom, milyen  háttérrel jöttem, színesbőrű vagyok, menekült voltam,  és ha arra figyeltem volna, mit gondolnak rólam az  emberek, nem élem volna túl, őszintén mondom.


 • Hol élnél szívesen, ha nem Magyarországon?

Valahol, ahol angolul beszélnek, és ahol el tudom képzelni, hogy családdal, gyerekekkel is biztonságban élhetek. Nem vágyom zajos amerikai nagyvárosokba, hanem békés, nyugis helyet választanék például Új-Zélandon, Ausztráliában vagy Kanadában.


 • Ha csak egy kávéra mehetnél el valahová a világban, hová mennél?

Barcelonába, mert ott a kávé is jó, a város pedig laza és hangulatos.


 • Mi az, amiről nem akarsz lemondani?

A karrieremről és a szerelemről, hiszen azért is jöttem el, hogy a saját magam dönthessem el, kit szeretek.


 • Kedvenc időtöltésed?

Lehet, hogy unalmas válasz, de annyira sokfelé kell mennem, hogy a legjobban otthon szeretem tölteni az időt a párommal, és nézni egy jó filmet, vagy főzni valamit. Nekem már kislány koromban meg kellett tanulnom a konyhai feladatokat, és most ez közös  hobbink.

bottom of page