top of page

PULT MÖGÖTT

MÉHESFALVI ÉVA 
TERMÉKFEJLESZTÉSI VEZETŐ 

ÉVA OKLEVELES ÉLELMISZERMÉRNÖK ÉS MENEDZSER SZAKMÉRNÖK, AKI 2018-TÓL DOLGOZIK A CÉGNÉL. SZÁMOS TERÜLETÉRT FELEL A MÁRKÁHOZ ÉS A TERMÉKEKHEZ KAPCSOLÓDÓAN, ÍGY Ő KOORDINÁLJA A MINŐSÉGÜGYI, BESZERZÉSI ÉS MARKETING OSZTÁLYOKAT, VALAMINT ÖSSZEFOGJA AZ INFORMATIKAI FEJLESZTÉSEKET IS. KULISSZATITKOKRÓL ÉS INSPIRÁCIÓKRÓL KÉRDEZTÜK. 

_DSC2059_edited.png

EGY ILYEN CÉGNÉL, AHOL FOLYAMATOSAN ÚJ TERMÉKEK KERÜLNEK A VÁLASZTÉKBA, AZT GONDOLHATNÁNK, TE EGÉSZ NAP FINOMSÁGOKKAL KÍSÉRLETEZEL. MIBŐL ÁLL A TERMÉKFEJLESZTÉSI V EZETŐ MUNKÁJA? 

Annak, aki szeret a finomságokkal kísérletezni és az izgalmas fűszerek mellett a szakmai technológiai újdonságok is lázba hozzák, a legjobb választás. A fejlesztői munka a világtrendek és a hazai fogyasztási szokások elemzésével kezdődik. Kávéházi italainkat és a boltok polcaira kerülő termékeinket 1-1,5 évre előre tervezzük. Minden tervezett alapanyagból több forrást is felkutatunk, azokból mintát kérünk és szigorúan jegyzőkönyvezve hasonlítunk össze. A fejlesztési naplóba, mint egy hajónaplóba minden kóstolást, véleményt és döntést feljegyzünk. A fejlesztés folyamata és a döntéshozatal is csapatmunka. 

 

FOLYAMATOSAN MEGÚJUL A KÁVÉZÓI KÍNÁLAT ÉS A POLCOKRA KERÜLŐ TERMÉKEK IS. H OGYAN KÉSZÜLTÖK FEL ERRE? 

Feszes tervezés a kulcsa, mert valóban sok az újdonság. A kávézókban kéthavonta jelenik meg 4-6 új ital és a polcokra kerülő termékek között is 6-10 új termék is világot lát évente. Ezt a kb. évi 30 új terméket csakis ütemterv szerint lehet kézben tartani. Egyszerűbb termék fejlesztése 2 hónapos időtartamot ölel fel, de egy bonyolultabb terméké elérheti akár a 8 hónapot is tárolási tesztek nélkül. Jóváhagyást követően indul a grafikai tervezés, mellyel egyidőben a minőségügyi dokumentáció (specifikációk, felirat tervek, tápérték kalkuláció) is elkészül. A beszerzési és gyártási folyamatokkal együtt több hónap, de akár a másfél év is lehet egy új polctermék létrehozása. 

 

HONNAN INSPIRÁLÓDSZ AZ ÖTLETEKHEZ? 

Nagyon szeretem a gasztronómiai kalandokat, az utazásaim ízélmé-nyeit és a szakmai kiállításokat, de inspirálódni abból is lehet, ha megérzem egy családi vacsorán az öcsém szivarjának illatát. Szerencsére a Cafe Frei teret enged az alkotói szabadságnak, így számos alkalommal desszertek, nyaralás alkalmával kóstolt ételek, italok, érzett illatok segítenek az új termékek megalkotásához. Követem nemzetközi séfek munkásságát, és az általuk használt meghökkentő ízpárokat is tesztelem.  

 

HA KI KELLENE EMELNI NÉHÁNY KEDVENCED, MELY T ERMÉKEKRE VAGY A LEGBÜSZKÉBB AZ ELMÚLT ÉVEKBŐL? 

Nagyon sok különlegesség megtalálható a Cafe Frei kínálatában, de én személy szerint azokat kedvelem, melyek mertek elrugaszkodni az általános biztonságos közízlési zónától, és sokak által kedvelt vagány, merész italokká váltak. Ilyen volt 2020-ban a füstös madártejes ízvilágot adó ital, ahol az édes íz és a tábortűzi füst zamata keveredett. Vagy a tengeri sós Buddha-kávé. Most a toszkán nyarat felidéző, citrusos rizspuding élményét nyújtó ital a kedvenc, mert itt az olasz sütemény (Budino di riso) ízjegyei mind megjelennek. Frei Tamás új regénye nyomán fejlesztettük – hiszen a KOBALT egyik fejezetében kiderül, hogy a Budino di riso André egyik kedvenc desszertje. Maga a sütemény nincs a Cafe Frei választékában, de az ital fejlesztéséhez elkészítettem, és a recept megtalálható az Ízválasztó blogomon. 

 

MELYEK AZOK A TERMÉKEK, AMELYEK KEVÉSBÉ VANNAK REFLEKTORFÉNYBEN, DE MINDENKÉPP AJÁNLANÁD A VENDÉGEKNEK? 

A magánéletben az egészségtudatosság fontos szerepet játszik a mindennapjaimban, ezért a superfoodokat tartalmazó latte elixírek, vagy a cukor hozzáadása nélkül is kérhető termékek kerülnek nálam előtérbe. Glutén intoleranciám miatt a sütemények közül a gluténmentes vegán termékeket választom. Gyermekeim kedvencei pedig a kávézóban helyben főzött bársonyosan sűrű forrócsoki és karamella italok.

bottom of page