top of page
HATODIK LECKE

French Press

A franciák világhódító kézi "kávéfőzője"

A Kávésuli oldalain a Cafe Frei vezető baristái megmutatják, hogyan kell otthon tökéletes kávét készíteni, lépésről lépésre. Ezúttal a sokoldalú és könnyen használható French Press kávékészítő eszközt mutatjuk be. Többféle legenda kering az eredetéről, de az biztos, hogy az első ehhez hasonló, fémből készült szerkezetek az 1850-es években jelentek meg Franciaországban. Az 1930-as években a francia Melior cég mutatta be az első saválló-acél szűrővel rendelkező modellt. A következő Melior-designt a dán Bodum cég megvásárolta tőlük a ’40-es évek végén, majd "Chambord" fantázianéven tette világhírűvé. 1957-ben egy másik olasz, Faliero Bondanini tervezett új Cafetiére-t, ami egész Franciaországot meghódította. Innen került át az Egyesült Királyságba, de hamarosan bejegyezték az Egyesült Államokban is szabadalomként. Számos eszközgyártó forgalmazza ezt a kisméretű dugattyús szerkezetet, ami design tárgynak is látványos, és manapság leginkább French Press néven elterjedt.

1. ELŐKÉSZÜLETEK 

Fontos, hogy előmelegítsük az eszközt. Ehhez forró vízzel öblítsük át a „chambert”, azaz a tartályt. Minden esetben durva őrleményt használunk! Érdemes világosabb pörkölésű kávét választani, mert a French Press sajátossága, hogy jól kihozza az őrlemény ízjegyeit. Adagoljuk a kávét az edénybe: 1,2 dl vízhez 8-9 gramm őrleménnyel számoljunk.

IMG_2814.JPG

2. ÁZTATÁSI IDŐ 

Forraljunk vizet, majd hagyjuk kb. fél percet hűlni. Ezután öntsük le az őrleményt a megfelelő mennyiséggel, és hagyjuk állni. Az áztatási idő a kívánt erősségtől függően 4-8 perc, intenzívebb ízhatáshoz áztassuk több ideig. Közben a „dugattyút” helyezzük a tartály tetejére, hogy elkerüljük a kihűlést.

IMG_2814.JPG

3. PRÉSELÉS 

Az áztatási idő letelte után jöhet a préselés. Egyik kezünkkel fogjuk az edény fülét, a másikkal egyenletesen és lassan nyomjuk le a szűrőt, és ezáltal a kávét az edény aljára. Fontos, hogy utána minél előbb töltsük ki a csészébe az italt, mert az őrlemény lassan, de tovább ázik az edény alján, és egyre keserűbb íze lesz.

IMG_2814.JPG

4. LÁGYABB TEXTÚRA, TÖBB KOFFEIN 

A dugattyús kávéeszközökkel készített kávék esetében az őrlemény jóval hosszabb ideig érintkezik a vízzel, mint az espresso lefolyásakor. Ezáltal több koffein is oldódik ki belőle. Azoknak, akik a könnyedebb, de ízgazdag textúrát kedvelik, és szívesen töltenek kicsit többet is a csészébe, a French Press-szel készített kávé a kedvencük lehet.

IMG_2814.JPG
bottom of page