ÖTÖDIK LECKE
Kotyogós
A kávéfőző, amit a mosás ihletett
A Kávésuli oldalain a Cafe Frei vezető baristái megmutatják, hogyan kell otthon tökéletes kávét készíteni, lépésről lépésre. Ezúttal a máig egyik legnépszerűbb otthoni kávékészítő eszköz, a kotyogós megfelelő használatát mutatjuk be. Feltalálója, Alfonso Bialetti fém megmunkálással foglalkozott, de alumíniumtermékeket árusító boltja is volt. 1933-ban pattant ki fejéből a Moka Expressz ötlete. Alfonsót egy teljesen hétköznapi, átlagos házimunka ihlette meg: a mosás, ami akkoriban persze máshogy zajlott, mint manapság. Kisméretű, három részből álló alumíniumegységet tervezett, amelyben a víz és a kávé gázon vagy sima főzőlapon melegíthető fel. Amikor az alsó rész felforrósodik, a megnövekedő nyomás egy csövön átpumpálja a meleg vizet az őrölt kávéval megtöltött tartálykába, ahonnan a kész kávéital a legfelső részbe szivárog. Onnan töltjük azonnal a csészénkbe.
1. ELŐKÉSZÜLETEK
A kotyogós használatakor minél melegebb, majdnem forró vizet kell önteni az alsó egységbe, az adagolás jelzése szerint. Az alacsony nyomás és a magas hőfok miatt az espressóhoz képest durvább őrleményt használjunk. Nem szabad megtömni, vagy tömöríteni a szűrőkosárba helyezett kávét, mert figyelembe kell venni, hogy az őrlemény a vízzel érintkezve eléggé megduzzad. Ekkor nem tud a tartályból felmenni a víz, és előbb-utóbb kifúj a biztonsági szelepen.
2. SZOROSAN ZÁRVA
Lezáráskor figyeljünk arra is, hogy a felső részét erősen és megfelelő módon szorítsuk az eszközre, mert különben szétfröccsen belőle a forró kávé. Fontos az is, hogy ha súlyszelepes a kotyogó, a szelep legyen megmozgatva, mert ha letapad, nem nyílik ki időben. Ha a kávéfőző nyomásnövelő súlyszeleppel van ellátva, az espressóéhoz hasonló crema jelenik meg a kávén.
3. FONTOS A HŐFOK IS
A gyártók közepes lángot vagy főzőlapon közepes fokozatot írnak elő a kotyogós használatakor. A gázláng felső harmada teljes egészében a főző alatt legyen, ne nyúljon ki a láng a főző alja alól. Kis láng esetében a főző lassan melegszik fel, a víz lassan forr fel és hatol át a kávén, viszont a kávé körül a főző anyaga feleslegesen melegszik. Ezáltal a kávé megéghet, keserűvé válhat. Vegyük le a tűzről, amikor a kávé elkezd a felső tartályban megjelenni. Így valóban kotyogva fog a kávé lefőni, nem a vízgőztől sivítva.
4. GYORSAN A CSÉSZÉBE!
A tökéletes ízélményhez a frissen elkészült kávét azonnal töltsük ki a csészébe. Így egyrészt nem fog tovább melegedni és megégni az italunk, másrészt szépen megjelenik a tetején a vékony crema, és máris fogyasztható! Ez a klasszikus feketekávé több mint fél évszázada a háztartások kedvenc itala. A kotyogós elnevezés viszont magyar találmány. A szarvasi gyár főzőjét nevezték el így, utalva a jellegzetes, kotyogó hangra a kávé készítése során.