top of page

Bakay Sebestyén

IMG_2814.JPG
Az angol-görög-karibi-magyar tengelyen

A Cafe Frei munkatársi gárdája igazi „kincsesbánya”! Tele vagyunk kalandvágyó, világlátott,
sokat tapasztalt kollégákkal. Büszkék vagyunk arra, hogy sokan közülük, az „inasévek” után
(ha szabad így fogalmazni), hazatérve nálunk találják meg a szakmai otthonukat.

Bakay Sebestyén húszéves volt, amikor külföldre ment kitanulni a szakmát. Addigra már túlesett az érettségin és a vendéglátóipari technikumon. Rögtön a csúcson kezdett, már ami a helyszínt illeti, ugyanis Angliában, egy Birmingham melletti patinás kastélyszálló, a Chateau Impney londinere lett. Annyira elégedettek voltak vele, hogy a gyakorlóév letelte után már menedzserként felelt az angol felsőosztály rendezvényeiért, beleértve a legmagasabb elvárásokat célzó cateringet is. A munka során autodidakta módon tanult bele az arisztokráciát kiszolgáló éttermi világba. Három év elteltével aztán jóval délebbre, a görög szigetre, Korfura sodorta a kalandvágy. Ott „head server” pozícióban dolgozott egy évet, amolyan főpincérként, sokkal lazább mediterrán környezetben. Ehhez képest ismét teljesen más világot és katonás fegyelmet jelentett a Disney vállalat karibi óceánjárója, ahol Sebestyén a hajó egyik luxuséttermében volt felszolgáló. Egy év elteltével aztán ismét Európa felé vette az irányt és megérkezett a kávé világába.

Angliába visszatérve Bristolban telepedett le, ahol a legnagyobb brit kávézólánc, a Cafe Nero üzletvezetője lett. Ott tanulta meg azt, amit nálunk, a Cafe Frei-ben leginkább tud hasznosítani. A hatalmas House of Fraser bevásárlóközpontban nyílt egység vezetését bízták rá, majd egy másik üzlet is hozzá került. Bár operatív menedzser volt, bele kellett tanulnia a barista szakmába is, így egy ideig a pult mögött dolgozott. Ő volt a felelős azért is, hogy a világ minden tájáról érkező munkatársakból stabil csapatot építsen. Folyamatosan üzleti továbbképzésekre járt a londoni központba, a siker pedig nem maradt el. A vendégek nagyon szerették a kávézót, Sebestyénék vendégelégedettségi díjat is nyertek százhúsz másik Cafe Nero üzlettel versenyezve a régióban.

2015-ben jött haza, lejártak az „inasévek”, és munkát keresve kopogtatott a Cafe Frei-nél. Mivel akkoriban barista pozícióban volt csak üresedés, Sebestyén eleinte kávékat készített az Allee-ban. Egy évvel később azonban már franchise operációs menedzser lett, a hazai és nemzetközi partnereinkkel dolgozott együtt. Aztán megint váltott, a magánélete Békéscsabára vitte, ahol az ottani Cafe Frei operatív menedzsere lett. Azóta már öt városban – Békéscsaba mellett Szegeden, Kecskeméten, Pécsen és Budapesten – is kézben tart egy-egy kávézót. Számszerint öt Cafe Frei vendégeinek az „elégedettsége” függ tőle. Sok-sokezer visszatérő vendég, akik nem is tudják (eddig legalábbis nem tudták), hogy ki is az, micsoda érdekes életpályát járt be az a munkatársunk, akinek a napi kávé-kényeztetésük minőségét és élményét köszönhetik. Ahogy Sebestyén fogalmaz, nálunk is a kollégákkal való közös siker motiválja, ugyanúgy mint egykor Angliában.

bottom of page