top of page

Kovács Levente

IMG_2814.JPG
A barista tréner – Dublinból Budapestre

A Cafe Frei kávézóláncba közel hetven kávézó tartozik, a hazai üzletekkel együtt jelenleg hét országban vannak egységeink. Több száz barista dolgozik nálunk, akiknek ugyanazzal a tudással kell rendelkezniük mindenhol. Dubajtól kezdve Nyíregyházán át egészen Nizzáig. Függetlenül attól, hogy valaki pályakezdőként vagy tapasztaltabb baristaként jelentkezik hozzánk, el kell végeznie a vizsgával záruló képzésünket, mielőtt a pultban dolgozhatna. Az oktatásért Kovács Levente barista tréner felel.

Levente koktélbárosként kezdte a vendéglátós karriert több mint húsz évvel ezelőtt. Ahogy fogalmaz, később „megcsapta a pörkölt kávé illata”, és képzett barista lett. Hét évet élt Írországban, ahol vezető barista volt egy nemzetközi kávézóláncnál, majd dolgozott független újhullámos kávézókban is. Mi is Dublinból ismerjük, ugyanis amikor az ottani nyitást terveztük, őt választottuk ki leendő üzletvezetőnknek helyi franchise partnerünkkel közösen. Amire viszont megnyílt a kávézó, Levente és párja gyerekvállalás miatt hazaköltöztek. A munka tehát Budapesten folytatódott.

Ő is baristaként kezdett nálunk, majd üzletvezető lett. Két és fél éve tartozik hozzá a Cafe Frei hálózatába kerülő baristák képzése, valamint a meglévő szakemberek továbbképzése. Oktatóközpontunkban zajlik a képzés és a vizsgáztatás, ide érkeznek az ország különböző pontjairól az új kollégák, valamint a külföldi baristák is.

„Az oktatás során fel kell mérni, van-e tapasztalatuk, mert sok a pályakezdő kolléga, ami nálunk előnynek számít.
Szeretjük ugyanis ha valaki nincs „megrontva” más vendéglátóhelyek berögzült rutinjával. A kávékészítés mellett megtanítom a vendéglátás alapszabályait, az etikettet, a kommunikációt, és kidolgozott modulok alapján építjük fel a szakmai tudásukat. Természetesen nem elvárható, hogy néhány nap alatt elsajátítsanak mindent, hiszen csak kávékból közel hetvenféle receptünk van. Az alapképzés lényege, hogy megismerjék az alaptechnikákat és megtanulják elkészíteni a legkeresettebb termékeket a szezonnak megfelelően. Fontos, hogy kezdettől fogva legyen sikerélményük a pultban, így könnyebben veszik az akadályokat és motiváltak a fejlődésben.”

Levente szerint az életszerű szituációk is elengedhetetlenek az oktatásban, legfőképp a stresszhelyzet kezelése. A vendégek önkéntelenül is sokszor tartják nyomás alatt a baristákat azzal, hogy siettetik őket vagy kérdeznek tőlük, miközben épp az italkészítésre koncentrálnak. Ezeket a mindennapos helyzeteket is meg kell tanulni profin kezelni.

Leventét elsősorban a tanulók pozitív visszajelzése motiválja, ahogy ő fogalmaz, rengeteg kávéfanatikust képzett már nálunk az évek során. Oktatóként az a legnagyobb sikerélménye, hogy olyan szakmát ad sokak kezébe, amellyel a Cafe Frei kávézókban és bárhol a világon megállják a helyüket.

bottom of page