top of page
TUD RÓLA…
hogy a robusta lehet a jövő kávéja?
IMG_2814.JPG

A kávévilágban – és különösen az úgynevezett specialty, vagyis a csúcsminőségű kávék piacán – régóta uralkodó nézet, hogy az arabica fajták adják a kávék ízkarakterét, ezekből lehet igazán finom, minőségi kávékat pörkölni. Az utóbbi években azonban egyre hangsúlyosabb téma a kávéipar fenntarthatósága, ami számos kérdést felvet és újragondolásra készteti a piaci szereplőket.

Tényleg az arabica az egyetlen kávéfajta, amely minőséginek tekinthető? A robustának mindig rossznak kell lennie? Nézzük a számokat. A globális kávétermelés mintegy 40% -át a robusta adja. Gyorsabban növekszik, mint az arabica,és jobban tolerálja a szélsőséges időjárási viszonyokat, de a gyártás és a feldolgozás során általában nem kapja meg ugyanazt a gondosságot és figyelmet. Gyenge íze miatt a robustát a kávérajongók széles körben elutasítják. De ha a minőségre összpontosítva termesztik és dolgozzák fel, igenis készülhet belőle finom kávéital! Ha ízről és aromáról van szó, az arabica valóban összetettebb, mint a robusta. Ez részben annak köszönhető, hogy a két faj kémiai szinten különbözik egymástól. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a kávé minősége nemcsak a bab kémiai tulajdonságaiból adódik, hanem emberi döntések sorozatából is. Az ízletes arabica különlegességek, amik például nálunk, a Cafe Frei újhullámos kávékonyhájában is szerepelnek, nem csupán a természet ajándékai, hanem évszázadok óta tartó termesztési kísérletezések eredményei, amelyek a minőséggel kapcsolatos tényezőkre helyezték a hangsúlyt. Emellett a gyártási, feldolgozási, pörkölési és italkészítési döntések tovább befolyásolják a kávé érzékszervi tulajdonságait. Egyre több tanulmány hívja fel azonban a figyelmet, hogy ha a robustát is hasonló odafigyeléssel kezelnék a termesztéstől kezdve a termés betakarításán és feldolgozásán át a pörkölésig, annak óriási, pozitív hatása lehetne a teljes ellátási láncra. A minőség javításával megnőne a kereslet a drágábban értékesíthető robusta fajták iránt, ami ösztönző volna a farmerek számára is. Ennek érdekében néhány kávés szervezet elkezdte megváltoztatni a robustával kapcsolatos szemléletet, bevezették a Fine Robusta fogalmát, és kidolgozták a piaci szabványait. Az éghajlatváltozás miatt egyszerűen már nem tudnak a kávétermelő régiók elegendő mennyiségű arabicát termeszteni. A robusta viszont ellenállóbb, gyorsabban nő, könnyebb és olcsóbb a termesztése. Alacsonyabb magasságokban is ültethető, mint az arabica, és a magasabb koffeintartalom miatt (amely természetes növényvédő szerként szolgál) kevésbé sérülékeny a kártevőkkel és betegségekkel szemben. Kedvezőbb ára pedig újabb erős érv a Fine Robusta fejlődésének és a különleges kávék piacán elfoglalt helyének támogatására. Ennek eredménye lehet, hogy a prémium kategóriás fogyasztói árak nem emelkednek, miközben a farmerek számára jövedelmezőbbé válhat a termelés.

bottom of page