top of page
TUD RÓLA…
hogy miképp történik
a koffeinmentesítés?
IMG_2814.JPG

Évszázadokon át a kávét főként élénkítő hatása miatt fogyasztották, manapság viszont sokan kizárólag csak az ízt, nem pedig a koffeinélményt keresik a csészében. Ám lehet-e ugyanolyan finom az espresso koffein nélkül? A válasz igen, úgyhogy nézzük, miért és hogyan?

A koffeinmentes kávé nem pörkölés közben „keletkezik”, nem a pörkölés során távozik belőle a koffein, hanem még előtte. A zöld kávéból többféle módszerrel is kivonható a koffein. Magát az eljárást Ludwig Roselius kávékereskedő találta ki 1903-ban. Az 1920-as években már az amerikai piacon is megjelentek a koffeinmentes termékek. A koffeines és a mentes kávébabok tehát ugyanolyan pörkölésen mennek keresztül – és végső soron ez adja meg a kávé ízélményét. 


Háromféle eljárással vonható ki a koffein 

Manapság háromféle eljárás létezik: a Swiss Water elnevezésű környezetbarát módszer, az oldószeres eljárás és a legdrágább, ám legmodernebb széndioxiddal történő koffeinmentesítés.


1 Oldószerrel 

Az oldószeres eljárás a legtakarékosabb, ezért a legelterjedtebb is, főleg az olcsóbb tömegkávék esetében. A zöld kávészemeket hőkezeléses eljárással (lényegében forró gőzzel) előkészítik, majd ezután oldószerbe áztatják. A koffein ezzel az anyaggal lép reakcióba, és „kiázik” a kávéból. Hátránya, hogy az oldószer miatt nem csak a koffein távozik a kávéból, hanem az értékesebb hatóanyagok is.  


2 Svájci vízzel  

A Swiss Water eljárás előnye, hogy semmilyen vegyi anyag nem szükséges hozzá, teljesen környezetbarát. Az 1980-as években a svájci Coffex cég fejlesztette ki ezt a technológiát. A folyamat az oldószereshez hasonlóan történik, itt azonban a koffeinnel telített víz szűrése aktív szénen keresztül zajlik. A módszer legújabb változata során a nyerskávét olyan vízzel árasztják el, melynek oldottanyag tartalma megegyezik a zöldkávé oldható anyagösszetételével. Ennek a bonyolult kémiai eljárásnak a célja és lényege, hogy az értékes anyagok bent maradjanak a szemekben.


3 Szén-dioxiddal  

A leghatékonyabb, de egyben a legköltségesebb módszer az, amikor szén-dioxiddal távolítják el a koffeint a kávéból. A szén-dioxid csak egy bizonyos, úgynevezett szuperkritikus állapotában alkalmas a koffein szelektív kivonására a többi oldható, ámde szükséges összetevő befolyásolása nélkül. A legjobb minőséget ez biztosítja.

Íz-élvezeti szempontból az igényesen koffeinmentesített kávé nem különbözik az „eredetitől”. Persze azt azért érdemes tudni, hogy 100 százalékban koffeinmentes kávé nem létezik. Az eljárások során viszont olyan minimális a koffeinmaradék mennyisége, hogy ez semmilyen egészségügyi problémát nem okozhat.  


bottom of page