top of page

76. LAP

Borbás Marcsi
Borbás Marcsi

Magyarország „gasztroangyala” több mint huszonöt éve látható a képernyőn, az elmúlt évtizedben pedig a legnépszerűbb hazai országjáró gasztronómiai műsor arca. Marcsi, ahogy mindenki nevezi, évek óta az Őrségben él, és pajtából átalakított stúdiójából vezeti médiaplatformját. A főzés mellett másik szenvedélyéről, a kertészkedésről is YouTube-csatornát indított, miközben a nevéhez már számos könyv is kapcsolódik. Bár maga mögött hagyta a nagyvárosi nyüzsgést, a kávéházi életet nagyon szereti. Kávé nélkül nem indul el nála a nap. Társasági programjának is gyakori helyszíne a kávézó itthon és külföldön egyaránt.  


HOGYAN KÁVÉZIK BORBÁS MARCSI?

„Nekem muszáj meginnom a reggeli első kávémat, mert nagyon alacsony a vérnyomásom, tehát enélkül nem kezdődhet el a napom. Akármerre megyünk, feltérképezem, hogy biztosan meglesz-e ott a reggeli kávém. Ezen kívül csak alkalom adtán iszom kávét napközben itthon. Az Őrségben élek, errefelé nem nagyon vannak kávézók, de pár kilométerre található a Pajta étterem, ahol a tejhabos latte nagyon finom. Szeknyéren pedig a közelmúltban nyitott újhullámos stílusú kávézót egy család, akik a főváros mellől költöztek ide. Szerencsére tehát van lehetőség itt is kávézót választani találkozási pontként, és amikor a barátaim keresnek, mindig azzal hívnak, hogy mikor jössz már Budapestre, üljünk be egy kávéra. Nekem ez most keveset adatik meg, de nagyon várom, hogy vége legyen ennek a járvány-őrületnek, és újra mehessek. Szinte mindig zabtejjel felöntött és jól felhabosított lattét iszom. Még Olaszországban is, ahová imádok visszatérni. A legjobb pihenés nekem, amikor kiülhetek egy napsütéses terazzára kávézni és fagyizni, imádom ezeket a pillanatokat. ”

Borbás Marcsi

Gyors és rövid

Espresso-beszélgetés 

 • Értelem vagy érzelem?

Nehéz választanom, mert nagyon érzelmes vagyok, viszont hideg aggyal is tudok gondolkodni. Gyakran nem is kettő, hanem négy lábbal állok a földön, mint egy bika, de hiszek az érzelmeimnek, amik a döntéseimet is befolyásolják. 


 • Mi a legnagyobb luxus az életedben?

A legnagyobb luxus, ha van olyan pihenési lehetőségem – egy hét vagy tíz nap – amikor azt csinálok, amit akarok. Ilyenkor a telefont sem veszem fel, semmilyen munkaügyben nem vagyok hajlandó kommunikálni. Az a legnagyobb luxus, ha ennyire ki tudok szakadni a munkából. 


 • Mikor sírtál utoljára?

Tegnap (nevet). Lelkemre veszem a dolgokat, és ha valamin elkeseredem vagy nagyon örülök, bármikor képes vagyok elsírni magam. Egyszer a Ligur tengerparton, Sestri Levantéban voltunk nyaralni utószezonban, október elején. A parton feküdtünk, és én a Kafka utolsó szerelmét olvastam. Mindenki élvezte az őszi nyarat, én pedig mindeközben hangosan zokogtam...  Rengeteg portréműsort készítettem korábban, és élő adásban is számtalanszor likvidáltam magam azzal, hogy elkezdtem sírni a történeten. Nálam ez nagy veszélyforrás.  


 • Mikor voltál életedben eddig a legboldogabb?

Nagyon sokszor vagyok boldog, észreveszem a hétköznapi, apró boldog pillanatokat is, hiszen nagy érzelmi amplitudóval élem az életem. Talán akkor voltam a legboldogabb, amikor végre leesett a tantusz, hogy mit magyaráz a férjem Ravellóban, a Vimbrone-kertben. Eleinte nem jöttem rá, de végül megértettem, hogy kilenc év után épp megkérte a kezem. Az nagyon jó volt. 


 • Ha újjászületnél, kinek a bőrébe bújnál?

Azt hiszem, az egyik macskáméba. Sok ismerősöm mondta már, hogy ha újjászületik, nálam szeretne macska lenni. 


 • Mi az a tehetség, aminek a legjobban örülnél, ha meglenne benned?

Azt a tehetséget szeretném, hogy gyönyörűen tudjak énekelni. A férjem komoly hobbija a gitározás, és annyira jó lenne közben énekelni rá. És azért is, mert nagyon szeretem az operát. Mindig elcsodálkozom, hogy jön ki ilyen „földönkívüli” hang az emberből. Ha ez nekem is megadatna, annak örülnék.


 • Fontos, hogy mit gondolnak rólad?

Hogyne lenne fontos. Szerintem nincs olyan ember, akinek nem fontos, csak azt mondja, ugyan, kit érdekel. De közben belül nagyon is érdekli. Én eléggé szívemre veszem a kritikát, de az tud igazán elkeseríteni, amikor igazságtalan dolgokat állítanak rólam. 


 • Hol élnél szívesen, ha nem Magyarországon?

Egyértelműen oOlaszországban. Leginkább a tufavidéken, Umbria és Toszkána határán, Pitiglianóban például. Ez egy picike, csodaszép város. Elképesztő a természeti környezet és az etruszk történelmi hagyaték. Ezeken az utcákon sétálva el tudnám képzelni az életem.   


 • Ha csak egy kávéra mehetnél el valahová a világban, hová mennél?

Hacsak tehetem, Olaszországba utazom legszívesebben. Innen az őrségből négy óra alatt megérkezhetünk Friuli tartományba. Én egy csésze kávéért is arrafelé indulnék. 


 • Mi az, amiről nem akarsz lemondani?

A kertemről, itt az őrségben. Rengeteg munkám van benne és imádom. Sokféle növényt termesztek a petrezselyemtől a gyümölcsfákig. Sőt, műsort is indítottam kertészkedés témában.  


 • Kedvenc időtöltésed?

Gyerekkorom óta rajongok a fonalakért. Magamnak kötöttem pulóvereket, és húsz évvel ezelőtt kitaláltam, hogy egyszer majd megtanulok szőni. Végül két éve, a csuklóműtétem után mentem el tanfolyamra. Két szövőszékem van otthon, és több mázsányi fonalam. Bármerre járunk a világban, mindenhol keresem a fonalboltokat. 

bottom of page