top of page

75. LAP

Sváby András
Sváby András

Magyarország egyik legismertebb közéleti „televíziósa”, nevéhez számos műsor kapcsolódik producerként is. Civil életében nagy szerepe van a gasztronómiának. Volt étterme a belvárosban, és nyitott street food büfét is. Sőt, sokak kedvenc családi-baráti találkozóhelye, az ürömi Hütte is részben az övé, ennek ő az egyik társtulajdonosa. Kávézni imád, sőt, anélkül el sem kezdődhet nála a nap. 


HOGYAN KÁVÉZIK SVÁBY ANDRÁS?

„Tipikusan abba a kategóriába tartozom, aki nem tudja elképzelni a napindulást kávé nélkül. Nem vagyok nagy reggelizős, nekem a kávé a reggel csúcspontja. Nagyon sokáig kapszulaellenes voltam, mindig őrlős kávégépet használtam, csak szemes kávéból készülhetett otthon kávé. A mostani párom viszont rászoktatott a kapszulára. Bármennyire ellenkeztem, megszerettem ezt a technológiát is. Sokszor két kapszulával kezdődik a reggel nálam, ilyenkor még tejjel iszom a kávét hosszabban felöntve és kevés tejhabbal. Napközben ez változik, délelőtt még marad a tejes változat, de ekkor már klasszikus, tejhabos cappuccino-ra váltok, cukor és mindenféle szórás nélkül. Ebéd után jöhet a ristretto vagy espresso, innentől fogva nem kerül a kávémba tej. Ez nem olasz sznobság nálam, egyszerűen így esik jól a gyomromnak. És este is szeretek kávézni, nincs félelmem attól, hogy emiatt ne tudnék aludni.

Nemcsak a kávét, hanem a kávéházak hangulatát is imádom. Nagyra értékelem az igényes barista munkát, és örömet okoz, amikor látom ezt a tudást például a független, újhullámos kávézókban. 

Ha találok egy új helyet, szívesen bemegyek, mert kíváncsi vagyok rá. Amióta motorozom, bármikor meg tudok állni, és gyakran megteszem a belvárosban is, hogy visszafordulok egy kávézó irányába. Mivel a motoron nem lehet a telefont nyomkodni, pont jól jön ilyenkor tizenöt perc nyugalom, vagyis e-mailek és telefonok intézése finom kávé mellett. 

Szeretem felfedezni az új ízeket, és nemrég jöttem rá, mennyit jelent ez nekem.  Elképesztően érdekes volt számomra, hogy amikor pár hete az oltások ellenére covidos lettem, ezt először és egyértelműen a kávé ízének a megváltozása jelezte. A reggeli kávémat kortyolgatva vettem észre, hogy nagyon rossz ízt érzek, valami nincs rendben. Mondtam is a páromnak, hogy szerintem covidos vagyok. Elmentem a patikába tesztért és igazam lett. Ilyenkor jövünk rá arra, mennyi fontos igazodási pont van az életünkben, amiről nem is tudunk.

Sváby András

Gyors és rövid

Espresso-beszélgetés 

 • Értelem vagy érzelem?

Nagyon érzelmes figura vagyok, és persze fontos az észszerűség is, de engem sokszor az érzelem vezérel a döntéseimben. Emiatt már többször vertem a fejem a falba, viszont sok örömet is okoztak az érzelemből hozott elhatározások.


 • Mi a legnagyobb luxus az életedben?

A luxus számomra azt a jót jelenti, amit megengedhetek magamnak. Úgy gondolom, szinte mindenki tud találni magának olyan területet, amin belül elérhető számára a legjobb kategória. Ilyen például a kávé is. Sokaknak az a luxus, hogy jó kávékat szeretnek inni. Ezért volt zseniális marketing húzás a Nespresso részéről George Clooney, hiszen azt érezhetjük, hogy hiába nincs villám a Comó-i tó partján, de ugyanazt a kávét iszom, mint ő. 


 • Mikor sírtál utoljára?

Nem titkolom az érzelmeimet és hajlamos vagyok a sírásra. Főleg akkor, amikor nagy veszteségek érnek, de akár egy filmen is képes vagyok elérzékenyülni. Az elmúlt évben sajnos sokszor volt okom a sírásra, mert elvesztettem a szüleimet. 


 • Mikor voltál életedben eddig a legboldogabb?

Erre vannak sztereotip válaszok persze, mint például a gyermekek születése. Sok boldog pillanata volt már az életemnek, nem tudnék rangsorolni. Egyet azért kiemelek az utóbbi időszakból, amikor a fiam megkapta angliában a hajómérnöki diplomáját, az kivételes pillanat volt számomra.  


 • Ha újjászületnél, kinek a bőrébe bújnál?

Szerintem az egyik legcsodálatosabb érzés a hallatlan nagy siker. Fantasztikus lehet olimpikonná vagy bajnok élsportolóvá válni, ami mögött egyúttal elképesztő valós teljesítmény is van. De nem sportoló lennék, hanem inkább világhíres zenész, mint Freddie Mercury. Hogy megtapasztalhassam, milyen kiállni a telt házas Wembley stadion színpadára és énekelni a közönségnek.


 • Mi az a tehetség, aminek a legjobban örülnél, ha meglenne benned?

A sikeres emberek 99 százaléka vagy tehetséges, vagy pedig szorgalmas. A maradék 1 százalékba tartoznak a legnagyobb zsenik, akik tehetségesek és szorgalmasok is. Szívesen kipróbálnám, milyen lehet ebbe a kategóriába tartozni előadóként. Amit mondtam az előbb is: hogy telt házas stadion előtt énekelhessek. 


 • Fontos, hogy mit gondolnak rólad?

Persze, én nem vagyok az a típus, akiről lepereg a rosszindulatú kritika és nem veszi a lelkére. Annak örülök, ha szeretnek és ha jó az „elfogadottságom”, ami a televíziósok esetében sűrűn mért kategória. De már régóta kerülöm, hogy elolvassam a bántó kommenteket vagy kritikákat. Nem vagyok nagy közösségi médiaguru, keveset posztolok, de arra odafigyelek, hogy a saját felületemen milyen hozzászólások maradhatnak.


 • Hol élnél szívesen, ha nem Magyarországon?

Mindenképp Ázsiában, és szinte biztos, hogy japánban. Elég sok országban jártam már, csoda helyeket láttam, de ott éreztem, hogy minden szempontból élhető, szerethető. Kedvesek és figyelmesek az emberek, a gasztronómia pedig szuper. 


 • Ha csak egy kávéra mehetnél el valahová a világban, hová mennél?

Most New York-ba vágyom nagyon, szinte már elvonási tüneteim vannak. A pandémia miatt régóta nem lehetett oda utazni, és igazán hiányzik ennek a mindig mozgásban lévő városnak a lüktetése. Szóval, ha lenne időgép és pár másodperc alatt odavarázsolna, valamelyik kedvenc kávézómba szeretnék megérkezni Greenwich Village negyedében.


 • Mi az, amiről nem akarsz lemondani?

Ha a nagy szavak helyett maradunk az én kis életem fontos dolgainál, a vitorlázás az, amiről nem mondanék le. Ez az a kikapcsolódás, amitől mindent megkapok. Szabadságot, izgalmat, stresszmentes időtöltést a napi pörgés után. Élvezem a napsütést és a tomboló vihart is a vízen, csak az a lényeg, hogy ott lehessek.  


 • Kedvenc időtöltésed?

A vitorlázás mellett a főzés és a gasztronómia, ami igazán kikapcsol. Ezt össze is szoktam kötni, szeretek a hajón is főzni a barátoknak. A sáfrányos rizottómra kifejezetten büszke vagyok, megállná a helyét a top éttermekben is. 

bottom of page