top of page
Depositphotos_567223440_XL.jpg

IRÁNY COSTA RICA!

CSÚCSKÁVÉ A VULKANIKUS HEGYVIDÉKBŐL.

Pura vida és magashegyi caturra a gazdag partról

A lenyűgöző természeti adottságokkal rendelkező Costa Rica – az ország neve spanyolul gazdag partot jelent - az elsők között volt Közép-Amerikában, ahol meghonosodott a kávétermesztés. Az 1700-as évek közepén jelentek meg a Costa Ricát átszelő Kordillerák vulkanikus hegyvidékein az első ültetvények. A 19. században a kormány is ösztönözni kezdte termesztést, méghozzá úgy, hogy földeket ajánlott azoknak, akik a cserjék telepítésével akartak foglalkozni

Depositphotos_37617697_L.jpg

A mennyiségi export után az elmúlt harminc évben egyre fontosabbá vált a minőségre való törekvés is. 1989-ben megszületett a törvény, miszerint tilos 100% arabica kávékon kívül bármilyen más típust termeszteni az országban. Ezzel igyekeztek arra sarkalni a farmereket, hogy csak a magas minőségű, kifogástalan kávé előállítására törekedjenek. A turizmus mellett a kávétermesztés az egyik legfontosabb iparág Costa Ricán. Az országot átutazva szinte mást sem látunk, mint színes kávéfarmokat. A legtöbb kávétermesztésre szánt terület Tarrazú, San José, Cartago, Heredia, Puntarenas, Alajuela provinciákban található. Tökéletes klíma, vulkanikus és extrém módon termékeny talaj járul hozzá az összetéveszthetetlen kávéízvilághoz. Costa Ricán a kávéfarmok 90%-a pár hektáros családi farmok, ami azt jelenti, hogy a termesztés, gondozás és a szüretelés folyamatai általában kézi erővel zajlik. A munkaerőhiány itt is problémát jelent, a farmokon általában a szegényebb közép-amerikai országokból érkeznek idénymunkások, és sok család számára jelent gondot, hogy a fiatalabb generáció már nem feltétlen a kávétermesztésben képzeli el a jövőjét. Ennek ellenére szinte mindenfelé érezni a Costa Rica-i életfilozófiát, a pura vidát, ami az egyszerű, tiszta életet jelenti.

Coopelibertad – a kistermelőket segítő tanács

A Coopelibertad 1961-ben alakult, a Costa Rica-i Szövetkezet mozgalom egyik legfontosabb pillanatában a Central Valley (Heredia) tartomány kávétermesztőinek segítésére. A hatvanas évek elején a profitorientált magáncégek voltak az egyetlenek, amelyek a kávéval foglalkoztak Heredia tartományban. Fejlődés és technológiai támogatás nélkül a kistermelők elveszítették a gazdaságuk gondozásának lehetőségét. A Costa Rica Nemzeti Bank létrehozta a Szövetkezeti Osztályt, hogy a profit helyett a szolidaritást mozdítsa elő. A bank tanácsára helyi gazdálkodók egy csoportja 1961 áprilisában megtartotta a Cooperativa de Caficultores de Heredia első alkotmányozó gyűlését. Így kezdődött minden. A Coopelibertadnak jelenleg 490 tagja van (294 férfi és 196 nő), és több mint 1200 kávétermesztő érdekeit képviseli a Central Valley 25 közösségében. Különféle termelői támogatást kínálnak, például kreditrendszert, technikai segítségnyújtást, biotrágya- és kávépalánta szállítás kedvező feltételekkel, valamint képzési programokat a farmerek számára. 

Mit jelent az SHB?

Minden országnak saját jelölési rendszere van a kávék minősítésére. Costa Ricaban az SHB (Strictly Hard Bean) jelölést használják, mely azt jelenti, hogy az adott kávét legalább 1500 méter magasan termesztik. Ez adja a kávénak a telt ízvilágát és kifinomult gyümölcsösségét, mivel magasabb területeken hidegebbek az éjszakák, és így a gyümölcsöknek több időre van szükség az éréshez, azaz hosszabban tudnak kifejlődni az aromakomponensek. 

A Coopelibertad mosott kávéja

Costa Rica tartományából érkezett tavaszi újhullámos kávénk, a 84,25 pontos, mosott eljárással feldolgozott caturra-catuai arabica kávé. A mosott eljárással készülő kávéknál a szakemberek kifejezetten a kávébabban rejlő ízekre koncentrálnak. Arra törekednek, hogy a belsőben lévő ízeket elérjék és mellőzik a kávébabon lévő külső héjazatban rejlő lehetőségeket. Új kávénk ízvilága rendkívül komplex és izgalmas, a fekete tea, a méz és a kakaó ízjegyeit mutatja.

AdobeStock_341672844.jpeg
bottom of page