top of page
  • Szerző képeDESIGN CAFEFREI

Hogyan használd a kotyogóst!

Napjainkban is az egyik legnépszerűbb otthoni kávés eszköz a kotyogós, melyből rengeteg designer termék is elérhető mára. Alfonso Bialetti, az eredeti kotyogós feltalálója a fém megmunkálásával foglalkozott, alumíniumtermékeket árusító boltja is volt. 1933-ban pattant ki fejéből a Moka Express ötlete. A kotyogós elnevezés viszont magyar találmány! A szarvasi gyár főzőjét nevezték el így, utalva a jellegzetes, kotyogó hangra a kávé készítése során.


ELŐKÉSZÜLETEK

A kotyogós használatakor minél melegebb, majdnem forró vizet kell önteni az alsó egységbe, az adagolás jelzése szerint. Az alacsony nyomás és a magas hőfok miatt az espressóhoz képest durvább őrleményt használjunk. Nem szabad megtömni, vagy tömöríteni a szűrőkosárba helyezett kávét, mert figyelembe kell venni, hogy az őrlemény a vízzel érintkezve eléggé megduzzad.




SZOROSAN ZÁRVA

Lezáráskor figyeljünk arra, hogy a felső részét erősen és megfelelő módon szorítsuk az eszközre, mert különben szétfröccsen belőle a forró kávé. Fontos az is, hogy ha súlyszelepes a kotyogó, a szelep legyen megmozgatva, mert ha letapad, nem nyílik ki időben.



 




FONTOS A HŐFOK IS

A gyártók közepes lángot vagy főzőlapon közepes fokozatot írnak elő a kotyogós használatakor. A gázláng felső harmada teljes egészében a főző alatt legyen, ne nyúljon ki a láng a főző alja alól. Vegyük le a tűzről, amikor a kávé elkezd a felső tartályban megjelenni.

 






GYORSAN A CSÉSZÉBE!

A tökéletes ízélményhez a frissen elkészült kávét azonnal töltsük ki a csészébe, így egyrészt nem fog tovább melegedni és megégni az italunk, másrészt szépen megjelenik a tetején a vékony crema, és máris fogyasztható!

2 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page